Реклама

https://www.gerb.bg/bg

В изгорелия на АМ „Струма“ автобус е нямало пълни туби с гориво, основната версия е човешка грешка (ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Изгорелият на АМ „Струма“ край с. Боснек автобус, при който загинаха 44 граждани на Северна Македония, не е пренасял туби с гориво, каквито спекулации се появиха в медийното пространство. В това бе категоричен на пресконференция заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Тази версия бе разследвана обстойно, но категорично отхвърлена от нас. Намерени са само 3 туби, но те не са били пълни, не са се възпламенили, пожарът не е възникнал от тях. В тях няма нищо необичайно, освен нормалните течности за превозно средство – гориво, масло за двигател и масло за трансмисия„, каза Сарафов.

Основната работна версия към момента е човешка грешка, вероятно подпомогната от лошите пътни условия – лошата маркировка, лошата сигнализация и организация на пътното движение. И най-вече – опасната мантинела, в която се е забило превозното средство.

Известно е, че водачът рязко е свил вдясно, което е довело до удара в оградното съоръжение. То пък е поставено така, че не само не обезопасява движението, а представлява опасност само по себе си, казват следователите. „Шофьорът може да е изпаднал в заблуда, тъй като там има отбивка за чешма и този разделителен остров с мантинела е именно там„, коментира водещият разследването следовател Мариян Маринов.

Мантинелата буквално е действала като шмиргел – автобусът се превръща в кълбо от искри, които са запалили горивото и маслото„, каза Борислав Сарафов.

Работено е и по версия теротистичен акт, каза шефът на НСлС. Взети са експертизи за наличие на взрвивни вещества, но тази хипотеза е категорично отхвърлена.

Още повече, че и към момента са разпитани двама от оцелелите, които са били в пълно съзнание при инцидента. Техните думи категорично потвърждават – взрив, предизвикан от каквото и да е, каквито версии се появиха, е нямало, дебело подчертаха разследващите. И сигнализираха – в медиите имало много заблуждаваща информация и фалшиви свидетели.

Има доста спекулативни теории, много експерти и псевдоексперти обикалят студиата. Видях 15 или 20 очевидци, а ние не сме установили нито един. Искам да отсея тези спекулативни информации с реалните данни„, каза Борислав Сарафов.

По разследването работят шестима следователи и трима прокурори, назначени са съдебномедицинска, автотехническа и пожаро-техническа експертиза. Още утре в Скопие заминава екип български следователи и прокурори, които ще получат ДНК профили от семействата на загиналите, за да може те да бъдат сравнени с взетите ДНК профили от нашите разследващи. Целта – самоличността на жертвите да бъде установена максимално бързо, за да могат телата им да бъдат върнати на техните близки и погребани достойно.

Освен това от днешния брифинг на прокуратурата стана ясно, че загиналите са 44, а 45, както се твърдеше досега.

В процеса на разследване са получени озадачаващи свидетелства от страна на единият от оцелелите – момчето, което е счупило едно от стъклата на автобуса и спасило редица от пътниците. Той, разказаха разследващите, твърди, че оцелелите са били 8 души, а не 7, колкото в момента са в болница.

Телата със сигурност бяха 44. Граничният контрол на „Капитан Андреево“ е фиксирал 52-ма пътници в автобуса. В болница са 7 човека„, каза директорът на НСлС. Възможно е било обаче единият липсващ пътник да се е прекачил в друг автобус при почивката, която са направили македонските граждани по-рано по пътя си.

Към момента не е категорично ясно дали тези показания са истинни, разследват се граничните списъци от другите автобуси.

Освен това главният прокурор Иван Гешев е разпоредил проверка на състоянието на пътната маркировка по магистралите и главните пътища, като целта е да се предотвратят подобни инциденти. Ако бъдат установени престъпни действия, прокуратурата ще повдигне обвинение. Ако са само административни нарушения обаче, ще бъде сезиран Министерският съвет, съобщи говорителят на обвинител №1 Сийка Милева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В NEWS24sofia.eu!

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

ЕК удължава надбавките за земеделските субсидии с шест месеца

Европейският съюз ще удължи надбавките за субсидии с шест...

Президентът на Полша внесе проектозакон за повишаване на отбранителната готовност

Президентът на Полша Анджей Дуда внесе проектозакон, насочен към...

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Малко вероятно е Русия да тества клаузата за взаимна...

Киргизстан съветва гражданите си временно да избягват да пътуват до Русия

Министерството на външните работи на Киргизстан съобщи в четвъртък,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Калин Стоянов вдигна със 100 лева порциона в МВР със задна дата

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов е подписал днес две...

Стефан Сежурне: Никой няма полза от ескалацията между Израел и „Хизбула“

Френският външен министър Стефан Сежурне заяви по време на...

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Руски съд нареди журналиста от руското издание на Forbes...

Сергей Шойгу иска по-бързо и повече оръжия

Необходимо е да се увеличи обемът и качеството на...

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Руслан Цаликов (вляво) ; Сергей Шойгу ; Валерий Герасимов...

Северна Корея поставя мини в демилитаризираната зона

Северна Корея постави противопехотни мини на междукорейски път в...

13 жертви при израелски удари срещу Рафах

13 души загинаха, а много други бяха ранени при...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img