В изгорелия на АМ „Струма“ автобус е нямало пълни туби с гориво, основната версия е човешка грешка (ОБНОВЕНА)

Оказва се, че жертвите са 44, а не 45

Прочитания 171830
0 0
Снимка: БГНЕС

Изгорелият на АМ „Струма“ край с. Боснек автобус, при който загинаха 44 граждани на Северна Македония, не е пренасял туби с гориво, каквито спекулации се появиха в медийното пространство. В това бе категоричен на пресконференция заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Тази версия бе разследвана обстойно, но категорично отхвърлена от нас. Намерени са само 3 туби, но те не са били пълни, не са се възпламенили, пожарът не е възникнал от тях. В тях няма нищо необичайно, освен нормалните течности за превозно средство – гориво, масло за двигател и масло за трансмисия„, каза Сарафов.

Основната работна версия към момента е човешка грешка, вероятно подпомогната от лошите пътни условия – лошата маркировка, лошата сигнализация и организация на пътното движение. И най-вече – опасната мантинела, в която се е забило превозното средство.

Известно е, че водачът рязко е свил вдясно, което е довело до удара в оградното съоръжение. То пък е поставено така, че не само не обезопасява движението, а представлява опасност само по себе си, казват следователите. „Шофьорът може да е изпаднал в заблуда, тъй като там има отбивка за чешма и този разделителен остров с мантинела е именно там„, коментира водещият разследването следовател Мариян Маринов.

Мантинелата буквално е действала като шмиргел – автобусът се превръща в кълбо от искри, които са запалили горивото и маслото„, каза Борислав Сарафов.

Работено е и по версия теротистичен акт, каза шефът на НСлС. Взети са експертизи за наличие на взрвивни вещества, но тази хипотеза е категорично отхвърлена.

Още повече, че и към момента са разпитани двама от оцелелите, които са били в пълно съзнание при инцидента. Техните думи категорично потвърждават – взрив, предизвикан от каквото и да е, каквито версии се появиха, е нямало, дебело подчертаха разследващите. И сигнализираха – в медиите имало много заблуждаваща информация и фалшиви свидетели.

Има доста спекулативни теории, много експерти и псевдоексперти обикалят студиата. Видях 15 или 20 очевидци, а ние не сме установили нито един. Искам да отсея тези спекулативни информации с реалните данни„, каза Борислав Сарафов.

По разследването работят шестима следователи и трима прокурори, назначени са съдебномедицинска, автотехническа и пожаро-техническа експертиза. Още утре в Скопие заминава екип български следователи и прокурори, които ще получат ДНК профили от семействата на загиналите, за да може те да бъдат сравнени с взетите ДНК профили от нашите разследващи. Целта – самоличността на жертвите да бъде установена максимално бързо, за да могат телата им да бъдат върнати на техните близки и погребани достойно.

Освен това от днешния брифинг на прокуратурата стана ясно, че загиналите са 44, а 45, както се твърдеше досега.

В процеса на разследване са получени озадачаващи свидетелства от страна на единият от оцелелите – момчето, което е счупило едно от стъклата на автобуса и спасило редица от пътниците. Той, разказаха разследващите, твърди, че оцелелите са били 8 души, а не 7, колкото в момента са в болница.

Телата със сигурност бяха 44. Граничният контрол на „Капитан Андреево“ е фиксирал 52-ма пътници в автобуса. В болница са 7 човека„, каза директорът на НСлС. Възможно е било обаче единият липсващ пътник да се е прекачил в друг автобус при почивката, която са направили македонските граждани по-рано по пътя си.

Към момента не е категорично ясно дали тези показания са истинни, разследват се граничните списъци от другите автобуси.

Освен това главният прокурор Иван Гешев е разпоредил проверка на състоянието на пътната маркировка по магистралите и главните пътища, като целта е да се предотвратят подобни инциденти. Ако бъдат установени престъпни действия, прокуратурата ще повдигне обвинение. Ако са само административни нарушения обаче, ще бъде сезиран Министерският съвет, съобщи говорителят на обвинител №1 Сийка Милева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В NEWS24sofia.eu!

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Арестуваха мъж, коментирал във Фейсбук катастрофата на АМ "Струма"

24-годишният мъж, който е с криминални регистрации, е публикувал в социалната мрежа коментари, свързани с тежката катастрофа на пътническия автобус, несъвместими с морално-етичните норми