Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Представители на любителското изкуство с жалба срещу заповедта на МЗ

Заповедта на Министерство на здравеопазването за въвеждане на зелен сертификат причини смут в културните среди и много хора от сектора няма да могат да упражняват труда си. Това каза Милена Налбантова – председател на Съюза на организацията на любителското изкуство (СОЛИ) на пресконференция в БТА. Тя анализира мярката като двоен стандарт. „Много ни притеснява защо мярката не е въведена за всички в цялата страна, как ще се осъществява достъпът до административните сгради и защо оттам не се изисква сертификат, а се изисква такъв за култура„, пита тя.

Налбантова пита още защо, ако ваксината е безплатна, тестовете не са безплатни. Питаме управляващите, които пишат заповедите, знаят ли разликата между спортни танци и балет, където поставят различни ограничения в заповедите на МЗ. Спортните танци не са забранени, а класическият балет е забранен, ако преподавателят не е ваксиниран, не може да преподава, аргументира се Милена Налбантова.

Налбантова смята, че това е натиск срещу хората, които не са ваксиниран и имат своите причини да не го направят. СОЛИ подкрепя ваксинацията, но и правото на свободен избор, а не на избор под принуда, каза тя. Милена Налбантова каза още, че има проблем с доставянето на тестове – те се набавят трудно. СОЛИ настоява да се признава за сертификат преболедуването. По думите й, новите мерки на МЗ пречат и на връзката с образователната система. Трябва ли да отворим магазин за хляб, за да работим, защото духовната храна е вредна? Отново първи под прицела на забраните за работа и ограниченията за хората на културата и духовността, каза Налбантова.

Тя посочи, че СОЛИ подготвя жалба срещу заповедта на министъра срещу зеления сертификат. Жалбата ще бъде внесена в СГС в понеделник. Има заявени такива намерения и от други сдружения и от СОЛИ очакват лавина от обжалвания заповедта на МЗ в съда.

Адв. Нина Ламбова посочи, че „това е заповедно творчество“, което съдържа дискреция“, а по думите й – и според нейни колеги-юристи заповедта на Стойчо Кацаров е незаконосъобразна. Ламбова е категорична, че заповедта ограничава неопределен брой хора за непределно време. Тя цитира чл. 4 от Конституцията на България, според който не може да се управлява със заповеди. А според Нина Ламбова се противоречи и на българското, и на международното право.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

ЕК удължава надбавките за земеделските субсидии с шест месеца

Европейският съюз ще удължи надбавките за субсидии с шест...

Президентът на Полша внесе проектозакон за повишаване на отбранителната готовност

Президентът на Полша Анджей Дуда внесе проектозакон, насочен към...

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Малко вероятно е Русия да тества клаузата за взаимна...

Киргизстан съветва гражданите си временно да избягват да пътуват до Русия

Министерството на външните работи на Киргизстан съобщи в четвъртък,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС помага с 1 млрд. евро на Ливан да се справи с мигрантите

Средствата ще лъдат отпуснати в срок от 3 години

Румънец задигна алкохол за над 3700 лв. от магазин в Плевен

Задържаха румънец, откраднал алкохол за над 3780 лева от...

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Руски съд нареди журналиста от руското издание на Forbes...

1 май – Ден на труда

Началото е поставено на 1 май 1886 г. в САЩ

Цветница е

Днес православните християни отбелязват Цветница - деня, в който Спасителят...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img