Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Представители на любителското изкуство с жалба срещу заповедта на МЗ

Заповедта на Министерство на здравеопазването за въвеждане на зелен сертификат причини смут в културните среди и много хора от сектора няма да могат да упражняват труда си. Това каза Милена Налбантова – председател на Съюза на организацията на любителското изкуство (СОЛИ) на пресконференция в БТА. Тя анализира мярката като двоен стандарт. „Много ни притеснява защо мярката не е въведена за всички в цялата страна, как ще се осъществява достъпът до административните сгради и защо оттам не се изисква сертификат, а се изисква такъв за култура„, пита тя.

Налбантова пита още защо, ако ваксината е безплатна, тестовете не са безплатни. Питаме управляващите, които пишат заповедите, знаят ли разликата между спортни танци и балет, където поставят различни ограничения в заповедите на МЗ. Спортните танци не са забранени, а класическият балет е забранен, ако преподавателят не е ваксиниран, не може да преподава, аргументира се Милена Налбантова.

Налбантова смята, че това е натиск срещу хората, които не са ваксиниран и имат своите причини да не го направят. СОЛИ подкрепя ваксинацията, но и правото на свободен избор, а не на избор под принуда, каза тя. Милена Налбантова каза още, че има проблем с доставянето на тестове – те се набавят трудно. СОЛИ настоява да се признава за сертификат преболедуването. По думите й, новите мерки на МЗ пречат и на връзката с образователната система. Трябва ли да отворим магазин за хляб, за да работим, защото духовната храна е вредна? Отново първи под прицела на забраните за работа и ограниченията за хората на културата и духовността, каза Налбантова.

Тя посочи, че СОЛИ подготвя жалба срещу заповедта на министъра срещу зеления сертификат. Жалбата ще бъде внесена в СГС в понеделник. Има заявени такива намерения и от други сдружения и от СОЛИ очакват лавина от обжалвания заповедта на МЗ в съда.

Адв. Нина Ламбова посочи, че „това е заповедно творчество“, което съдържа дискреция“, а по думите й – и според нейни колеги-юристи заповедта на Стойчо Кацаров е незаконосъобразна. Ламбова е категорична, че заповедта ограничава неопределен брой хора за непределно време. Тя цитира чл. 4 от Конституцията на България, според който не може да се управлява със заповеди. А според Нина Ламбова се противоречи и на българското, и на международното право.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Срещу $5 млн. сомалийските пирати освободиха отвлечения кораб „Абдула“

Сомалийските пирати освободиха отвлечения кораб "Абдула" рано в неделя, след...

Проф. Антоанета Христова: Битката не е между ПП-ДБ – ГЕРБ-СДС, а между сглобката и отвратените

Контрабандният канал в "Митниците“ захлупи политическия скандал около ротацията....

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Удължава се забраната за износ на инсулин с още месец

Удължава се забраната за износ на инсулин с още...

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти (ВИДЕО)

Грузинските депутати стигнаха до сблъсъци в парламента, съобщава "Ройтерс". Причината е,...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

ЕС обсъжда във вторник Израел и региона след атаките

След иранските атаки срещу Израел свиках извънредна среща на министрите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img