https://www.gerb.bg/bg

Три месеца оценяват Плана ни в ЕС

Националният план за възстановяване и устойчивост ще премине през близо 3 месечно одобрение на европейските институции. Ръководителят на съвета на Европейския съюз в България Цветан Кюланов обясни пред журналисти, че в регламента ЕС има 2 месеца за оценка на Плана, като при решение на националните власти и Комисията може да се постигне съгласие за удължаване на процеса.

След като ЕК даде своята оценка, Съветът на ЕС има 1 месец да одобри от своя страна Плана, а след това работата и усвояването на средствата по него може да започне, уточни Кюланов.

Комисията прави своята оценка по 11 компонента, като всеки един от тях получава оценка „А“, „B“ и „C“ В 4 от компонентите трябва да има оценка „А“, a в останалите компоненти трябва да имат повече „А“, отколкото „В“. В никакъв случай не трябва да има оценка „С“. В Плана ще има ключови цели и ключови етапи, които задават конкретно как една държава-членка ще изпълни проектите и инвестициите, заложени в него. Всеки от ключовите етапи и цели има дата и когато планът бъде одобрен всяка държава-членка поддава искане за средствата, казва какво е изпълнено, ЕС преглежда какво е изпълнено и държавата получава средствата, обясни Кюланов.

Първото плащане ще бъде, след като се изпълнят първите ключови цели и етапи. Срокът за изпълнение на плановете е до края на 2026 г. В случай, че държава-членка реши да прави генерални промени в Плана, трябва отново да извърви процедурата отначало. Ако нещо не е изпълнено в Плана, няма да получим 13 млрд. лв., а по-малко.

Планът трябва да е максимално добър, за да бъде одобрен и за да можем да работим максимално бързо и максимално качествено„, категоричен бе Кюланов.

Той подчерта, че българските власти имат възможност да нанасят корекции в Плана от гледна точка на това, че ЕС изразява опасения, че някои от оценките може да не бъде „А“. Работим заедно, работим добре и силно се надявам, че ще работим така, за да довършим започнатото. Причините един план да не бъде одобрен е ако се наруши едно от правилата.

Цветан Кюланов е сигурен, че няма да има оценка „С“. Детайлите в плана подлежат на промяна и докато не се финализират не можем да го коментираме. Не съм имал възможност да прегледам всичко в Плана, каза Кюланов на въпрос на дали има нещо в самия План, на което се е натъкнал и да не му хареса, за да заслужи най-ниската оценка.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Мъж уби майка си в Севлиево, жената е намушкана осем пъти с нож

Разследването за убийството се води от Окръжната прокуратура в Габрово

Населението на Косово намалява

Предварителните резултати от преброяването в Косово показват, че населението на...

Мицотакис отново предупреди Скопие за пътя към ЕС

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис изпрати през уикенда ново...

Макрон кани Льо Пен на дебат преди изборите за Европейски парламент

Френският президент Еманюел Макрон е готов да дебатира с...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

S&P: С редовна и стабилна власт, България влиза в еврозоната до 2026 г.

Ако бъде сформирано стабилно правителство бързо след изборите през...

Задържаха мъж, ударил друг по главата в София

Задържаха 41-годишен мъж, който е причинил средна телесна повреда...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Над 46 000 ученици се явяват на втора матура

13 000 ще бъдат на изпит по английски език

Само в News24sofia.eu! Букмейкърите се активираха в навечерието на изборите 2 в 1

Редица сайтове за онлайн залози се активизираха в навечерието...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg