https://www.gerb.bg/bg

S&P: С редовна и стабилна власт, България влиза в еврозоната до 2026 г.

Снимка: iStock

Ако бъде сформирано стабилно правителство бързо след изборите през юни и се избегне продължителен период на нестабилност, какъвто имаше през 2021-2023 г., не се очаква да има съществено забавяне на присъединяването на страната към еврозоната. Това отбелязва рейтинговата агенция S&P Global Ratings, предаде Министерството на финансите.

България все още не отговаря на критерия за ценова стабилност от критериите за конвергенция, които всички страни трябва да изпълнят преди да се присъединят, но от агенция смятат, че дори България да не се присъедини към еврозоната през 2025 г., това вероятно ще се отложи само до 1 януари 2026 година.

Според S&P Global Ratings пред икономиката България има силни перспективи за растеж през следващите няколко години, въпреки застаряването и намаляването на населението в трудоспособна възраст. Те прогнозират реален растеж на БВП малко под 3% средно през 2025-2027 г., подкрепен предимно от увеличеното вътрешно търсене. Потреблението ще остане силно на фона на устойчив пазар на труда с почти рекордно ниски нива на безработица и положителен растеж на реалните заплати.

В същото време достатъчно средства от ЕС ще подкрепят инвестиционната активност за няколко години. Рейтинговата агенция оценява наличните грантове и заеми за България по Многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2021-2027 г. и Next Generation EU (NGEU) на значителни – около 29% от прогнозния БВП за 2024 година.

България има едни от най-добрите фискални резултати от страните в Централна и Източна Европа, отбелязват от агенцията, като подчертават и че текущите фискални планове ще доведат до дефицити под 3% от БВП до 2027 г. Това ще запази дълга, нетно от ликвидни държавни активи, около 20% от БВП до 2027 г. По подобен начин S&P Global Ratings очакват, че дефицитът по текущата сметка ще остане средно 1% от БВП и ще бъде свръхфинансиран от фондовете на ЕС и от приток на преки чуждестранни инвестиции.

S&P Global Ratings отчитат, че могат да повишат рейтинга през следващите две години, потенциално с няколко степени, ако България стане член на еврозоната. Също агенцията би ревизирала перспективата пред рейтинга на стабилна, ако перспективата за присъединяване на България към еврозоната стане по-малко вероятна.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Моторист шофира с тенджера на главата вместо каска (СНИМКА)

Жегата явно не е отразява добре на всеки. Днес...

Полиция простреля мъж с кирка и „Молотов“ на парад на фенове от Евро 2024 в Хамбург

Германската полиция е простреляла мъж, който е заплашил служители...

Трамвай блъсна полицейска кола пред съдебната палата в София (ВИДЕО)

Трамвай блъсна полицейска кола пред сградата на Съдебната палата...

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Беше публикувано окончателното комюнике, прието с мнозинството от участниците...

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е уверен, че Срещата за...

Катастрофа взе четири жертви в Северна Гърция (ВИДЕО)

Четирима души са загинали при челен сблъсък между кола...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕК започва проверка на сделката за Yettel

Европейската комисия започва задълбочено разследване, след като миналия месец...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

Младежите на БСП сигурни, че отварят нова лява страница (СНИМКИ)

Младежкото обединение на БСП очаква по време на пленума...

Хванаха приятно почерпен водач на мотопед в Радомир

Хванаха приятно почерпен мъж, подкарал мотопед в Радомир. Това...

Продължава описването на щетите след бурите в страната

Продължава възстановяването на засегнатите от бури райони в страната. И...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg