Реклама

https://www.gerb.bg/bg

СЗО посочи възможната причина за появата на COVID-19

Най-вероятният сценарий за произхода на COVID-19 е предаването на вируса от прилепи на хора чрез друго животно, а изтичането му от лаборатория, напротив, е „изключително малко вероятно“, предаде „Асошиейтед прес“, като агенцията се позовава на черновата на окончателното съвместно разследване на специалистите на Световната здравна организация (СЗО) и Китай.

В петък ръководителят на експертната група на СЗО Питър Бен Ембарек заяви, че докладът за посещението в китайския Ухан за идентифициране на произхода на коронавируса е написан изцяло, като експертите очакват да го публикуват през следващите дни.

Агенцията отбелязва, че се е сдобила днес с почти окончателната версия на доклада от базирания в Женева дипломат от страна членка на СЗО. Засега не е известно дали може да има още промени в окончателния доклад преди публикуването му.

Според „Асошиейтед прес“ изследователите са изброили четири сценария за възникването на коронавируса в зависимост от вероятността. Те са стигнали до заключението, че предаването на вируса чрез второ животно е много вероятно. Те преценяват като вероятен сценарий директното предаване на вируса от прилепи на хора, а разпространението на вируса чрез хранителни продукти според експертите е възможно, но малко вероятно.

Най-близкият роднина на вируса, който причинява COVID-19, беше открит у прилепи. Както се посочва обаче в черновата на доклада, „еволюционното разстояние между вирусите, открити при прилепите, и SARS-CoV-2 се оценява на няколко десетилетия, което показва липсваща връзка“.

Както съобщава агенцията резултатите от проучването „до голяма степен бяха очаквани и оставиха много въпроси без отговор„. По негови данни екипът от експерти е предложил по-нататъшни изследвания във всички области, с изключение на хипотезата за изтичане от лаборатория.

Международна група от експерти на СЗО беше в Китай почти месец от 14 януари и проведе съвместно изследване с китайски експерти във връзка с идентифицирането на произхода на COVID-19. Експертите на СЗО успяха да посетят Института по вирусология в Ухан, включително максимално изолираната лаборатория BSL-4, която беше свързана със слухове за предполагаемо изтичане на вируса или възможен изкуствен произход на COVID-19, болница, пазара за морски дарове „Хуанан“, както и център за контрол и превенция на заболяванията.

През февруари експертите дадоха пресконференция, в която обобщиха резултатите от работата в Ухан. По думите им понастоящем е неизвестно каква роля е изиграл пазарът на морски дарове „Хуанан“ в Ухан за разпространението на вируса, и също така определиха като малко вероятно COVID-19 от прилепите да е попаднал пряко на пазара, предполагайки, че вероятно е имало междинен носител на вируса. Експертите на СЗО възнамеряват да проучат тази хипотеза в бъдеще. Те обаче заявиха, че предаването на вируса на хората заради изтичане от лаборатория е малко вероятно.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Процедурите за добавен капацитет за Вертикалния газов коридор влизат в обвързваща фаза

Стартира обвързващата фаза на процедурите за добавен капацитет за...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Манила скастри Пекин за тормоза край спорна плитчина в Южнокитайско море

Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна...

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img