Реклама

https://www.gerb.bg/bg

СЗО посочи възможната причина за появата на COVID-19

Най-вероятният сценарий за произхода на COVID-19 е предаването на вируса от прилепи на хора чрез друго животно, а изтичането му от лаборатория, напротив, е „изключително малко вероятно“, предаде „Асошиейтед прес“, като агенцията се позовава на черновата на окончателното съвместно разследване на специалистите на Световната здравна организация (СЗО) и Китай.

В петък ръководителят на експертната група на СЗО Питър Бен Ембарек заяви, че докладът за посещението в китайския Ухан за идентифициране на произхода на коронавируса е написан изцяло, като експертите очакват да го публикуват през следващите дни.

Агенцията отбелязва, че се е сдобила днес с почти окончателната версия на доклада от базирания в Женева дипломат от страна членка на СЗО. Засега не е известно дали може да има още промени в окончателния доклад преди публикуването му.

Според „Асошиейтед прес“ изследователите са изброили четири сценария за възникването на коронавируса в зависимост от вероятността. Те са стигнали до заключението, че предаването на вируса чрез второ животно е много вероятно. Те преценяват като вероятен сценарий директното предаване на вируса от прилепи на хора, а разпространението на вируса чрез хранителни продукти според експертите е възможно, но малко вероятно.

Най-близкият роднина на вируса, който причинява COVID-19, беше открит у прилепи. Както се посочва обаче в черновата на доклада, „еволюционното разстояние между вирусите, открити при прилепите, и SARS-CoV-2 се оценява на няколко десетилетия, което показва липсваща връзка“.

Както съобщава агенцията резултатите от проучването „до голяма степен бяха очаквани и оставиха много въпроси без отговор„. По негови данни екипът от експерти е предложил по-нататъшни изследвания във всички области, с изключение на хипотезата за изтичане от лаборатория.

Международна група от експерти на СЗО беше в Китай почти месец от 14 януари и проведе съвместно изследване с китайски експерти във връзка с идентифицирането на произхода на COVID-19. Експертите на СЗО успяха да посетят Института по вирусология в Ухан, включително максимално изолираната лаборатория BSL-4, която беше свързана със слухове за предполагаемо изтичане на вируса или възможен изкуствен произход на COVID-19, болница, пазара за морски дарове „Хуанан“, както и център за контрол и превенция на заболяванията.

През февруари експертите дадоха пресконференция, в която обобщиха резултатите от работата в Ухан. По думите им понастоящем е неизвестно каква роля е изиграл пазарът на морски дарове „Хуанан“ в Ухан за разпространението на вируса, и също така определиха като малко вероятно COVID-19 от прилепите да е попаднал пряко на пазара, предполагайки, че вероятно е имало междинен носител на вируса. Експертите на СЗО възнамеряват да проучат тази хипотеза в бъдеще. Те обаче заявиха, че предаването на вируса на хората заради изтичане от лаборатория е малко вероятно.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна

Граждани на Словакия, недоволни от отношението на правителството на...

САЩ посочиха Китай за основен помощник на Русия във войната с Украйна

САЩ разкритикуваха подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия, съобщава...

И Израел получи финансова инжекция от ключов съюзник

Отделно Камарата на представителите одобри пакет от помощи за...

205 случая на коклюш от началото на годината (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на годината са регистрирани 205 случая на...

Прокуратурата поиска задържане под стража на Марин Димитров

Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд за налагане...

Депутатите не знаят къде е докладът за „Боташ“ и защо го няма

Докладът не е бил внесен, според Росен Желязков

Законотворчество като реденето на жълтите павета

Законодателната дейност в България в последната една година е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img