СЗО посочи възможната причина за появата на COVID-19

Екип News24sofia.eu
Прочитания 2918
0 0

Най-вероятният сценарий за произхода на COVID-19 е предаването на вируса от прилепи на хора чрез друго животно, а изтичането му от лаборатория, напротив, е „изключително малко вероятно“, предаде „Асошиейтед прес“, като агенцията се позовава на черновата на окончателното съвместно разследване на специалистите на Световната здравна организация (СЗО) и Китай.

В петък ръководителят на експертната група на СЗО Питър Бен Ембарек заяви, че докладът за посещението в китайския Ухан за идентифициране на произхода на коронавируса е написан изцяло, като експертите очакват да го публикуват през следващите дни.

Агенцията отбелязва, че се е сдобила днес с почти окончателната версия на доклада от базирания в Женева дипломат от страна членка на СЗО. Засега не е известно дали може да има още промени в окончателния доклад преди публикуването му.

Според „Асошиейтед прес“ изследователите са изброили четири сценария за възникването на коронавируса в зависимост от вероятността. Те са стигнали до заключението, че предаването на вируса чрез второ животно е много вероятно. Те преценяват като вероятен сценарий директното предаване на вируса от прилепи на хора, а разпространението на вируса чрез хранителни продукти според експертите е възможно, но малко вероятно.

Най-близкият роднина на вируса, който причинява COVID-19, беше открит у прилепи. Както се посочва обаче в черновата на доклада, „еволюционното разстояние между вирусите, открити при прилепите, и SARS-CoV-2 се оценява на няколко десетилетия, което показва липсваща връзка“.

Както съобщава агенцията резултатите от проучването „до голяма степен бяха очаквани и оставиха много въпроси без отговор„. По негови данни екипът от експерти е предложил по-нататъшни изследвания във всички области, с изключение на хипотезата за изтичане от лаборатория.

Международна група от експерти на СЗО беше в Китай почти месец от 14 януари и проведе съвместно изследване с китайски експерти във връзка с идентифицирането на произхода на COVID-19. Експертите на СЗО успяха да посетят Института по вирусология в Ухан, включително максимално изолираната лаборатория BSL-4, която беше свързана със слухове за предполагаемо изтичане на вируса или възможен изкуствен произход на COVID-19, болница, пазара за морски дарове „Хуанан“, както и център за контрол и превенция на заболяванията.

През февруари експертите дадоха пресконференция, в която обобщиха резултатите от работата в Ухан. По думите им понастоящем е неизвестно каква роля е изиграл пазарът на морски дарове „Хуанан“ в Ухан за разпространението на вируса, и също така определиха като малко вероятно COVID-19 от прилепите да е попаднал пряко на пазара, предполагайки, че вероятно е имало междинен носител на вируса. Експертите на СЗО възнамеряват да проучат тази хипотеза в бъдеще. Те обаче заявиха, че предаването на вируса на хората заради изтичане от лаборатория е малко вероятно.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Над 215 хиляди българи пътували в чужбина през февруари

215.3 хиляди българи са пътували в чужбина през пандемичния февруари месец. Това прави 46.3% по-малко от регистрираните през февруари 2020 година. Горе-долу с толкова в процентно отношение намаляват и посещенията на чужденци в България за същия месец – с 52.6% по-малко са посетили страната ни в сравнение с февруари 2020 г., по данни на […]