https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев: Просветителят, историкът и лекарят чертаят пътя на подем (СНИМКИ)

На официална церемония в „Гербовата зала“ на президентството държавният глава Румен Радев награди с държавни отличия изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на дипломацията, медицината, науката и културата.

С орден „Стара планина“ първа степен президентът удостои о.з. старши лейтенант проф. д-р Никола Владов и проф. д-р Георги Тодоров. Ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен получиха Атанасия Стоянова и проф. Пламен Павлов. С орден За „Гражданска заслуга“ първа степен бе удостоен лекарят на годината доц. д-р Александър Оскар.

В словото си президентът Румен Радев заяви, че в изпълнение на конституционните си правомощия за него е истинско удоволствие да връчи високи държавни отличия на петима изявени българи, открили и осъществили житейското си призвание в развитието на медицината и образованието, в името на човека и на цялото ни общество.

Просветителят възпитава в обич към знанието, към нравствената опора, към силата на българския език и духовност. Историкът пренася уроците на миналото, за да осъзнаем и предпазим настоящето. Лекарят дава живот, надежда и дарява бъдеще. Всички те заедно изковават нашите духовни ценности и заедно чертаят пътя към подемна нация, изтъкна президентът.

Във времената на изпитания, през които преминаваме е ясно, че знанието е безценен мотив, но само по себе си не стига, ако липсва най-важното – отправност на обществена и значима кауза, личен пример и доверие. Наш дълг е да ценим и отличаваме авторитетите, които възпитават и дават хоризонт за развитие като нация, каза още Радев.

Той пожела на наградените да отстояват, да умножават постиженията си, да предават знанието и всеотдайността на високите лични и професионални стандарти на следващите поколения, да множат своята огромна последователност и да изграждат мислещи и свободни хора. Вашият пример ни е нужен и винаги ще се ползва с нашата дълбока признателност и възхищение. На добър час, завърши президентът.

От името на наградените историкът проф. Пламен Павлов благодари за отличията и допълни, че е много важно когато държавният механизъм отличава скромни и достойни българи. Нашите усилия винаги са били към запазване на българското здраве, знание, памет и език, обясни проф. Павлов.

По думите му това, което правят лекарите е, че лекуват тялото и душите, като останалите учени също се опитват да помагат. „Нека да лекуваме раните, така че благодарение на вас, светилата на българската медицина, нека да излекуваме раните на нашия достоен, храбър и толкова добър народ“, призова проф. Павлов.

Той увери, че няма деление на българи в чужбина и българи в България. „Най-висшата световна добродетел е любовта към отечеството и любовта към ближния, осъзнато на едно друго равнище“, завърши проф. Пламен Павлов.

Изображение 518069
Изображение 518072
Изображение 518070
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в Хърватия

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в северозападна Хърватия...

Хърватия има ново правителство

Хърватските депутати гласуваха в петък "за" ново правителство, което...

Морето ни е чисто, но проблемът с липсата на кадри остава

Основният туристически поток по родното Черноморие си остават българите....

Има ли политическа воля за влизане в Еврозоната?

Поредният бляскав форум посветен на надеждите на България да...

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg