Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Депутатите се затрудниха с концесиите в сферата на националната сигурност

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене закона за концесиите. При спазване на националното законодателство и изискванията на директивите се прецизира обхвата на закона с посочване на всички възлагащи органи и възложители, като се дават дефиниции на термините „доминиращо влияние“, „изключително право“, „местни органи“, „регионални органи“, „публичноправна организация“, „свързано предприятие“, „специално право“ и се допълва определението за „публично предприятие“, а думите „публичен орган“ се заменят с „възлагащ орган или възложител“.

Във връзка с разширяването на кръга на субектите се уточняват и изключенията от приложното поле на закона спрямо определени концесии за строителство или концесии за услуги. Законопроектът прецизира и редица понятия като „концесия с трансграничен интерес“ и „концесия без трансграничен интерес“, целящи улесняване на прилагането на закона.

За постигането на пълна хармонизация с разпоредбите на европейското законодателство се конкретизират основанията за изключване на кандидат или участник и се предвижда възможността възлагащият орган или възложителят по собствена преценка да не изключва участник, който е в процедура по несъстоятелност или ликвидация, когато при спазване на предвидените изисквания се установи, че въпросният икономически оператор ще е в състояние да изпълни концесията.

С проекта за закон се отменя императивното изискване за солидарна отговорност на третото лице и се предоставя възможност на възложителя да прецени необходимостта от включването й в договорите за концесия.

Прецизират се изискванията за предоставяне на информация на кандидатите и участниците, като се гарантира своевременно уведомяване за взетите решения относно възлагането на концесия, включително информация за спечелилия кандидат, основанията за отхвърляне на заявлението или офертата му и основанията за всяко решение да не се възлага договор.

С предложените промени в приложение № 2 се допълват дейностите, за изпълнението, на които може да се възлага концесия за услуги и се предлага включването на добив на нефт или газ, както и проучванията и добивът на въглища и на други твърди горива.

За осигуряването на по-качествено и всеобхватно извършване на мониторинг и предварителен контрол за спазване на изискванията за възлагане, на концесии се предлага дирекция от специализираната администрация на Министерския съвет да извършва мониторинг на концесиите, когато стойността е над европейския праг и се въвежда забрана за определяне на най-висок размер на инвестициите като критерий за възлагане.

Със законопроекта се прецизират условията за провеждане на процедурата за определяне на концесионер и изискванията за съдържанието на протокола. Предлага се също проверката на декларираните със заявлението факти и обстоятелства да се извършва от концедента при подписване на договора за концесии.

С предложените изменения се конкретизира редът за откриване на партида за двата вида концесии – над и под европейския праг и се регламентира задължението на концедентите за приемане и обработване на електронни фактури, като с изрична разпоредба се дефинира съдържанието им.

Предвижда се отпадане на концесиите за ползване от обхвата на Закона за концесиите, като с това се цели изпълнение на изискванията на европейското законодателство и улесняване на концедентите при класифициране на концесията.

Със законопроекта се уточнява, че експлоатацията на услугите включва и правото на концесионера да извършва една или повече стопански дейности, различни от услугите, които са възложени за предоставяне и управление, като по този начин се осигурява възможността за възлагане на концесия за обекти, които са държавна или общинска собственост.

Проблем за депутатите се оказаха текстовете за концесията в сферата на националната сигурност. Кално законодателство, така определиха промените от ДПС . Националната сигурност не може да се дава на концесия, категоричен бе Джейхан Ибрямов. Той видя корупция с концесиите.

Милен Михов от ОП не се съгласи с констатациите. Христо Гаджев от ГЕРБ обеща текстът за концесия в отбраната и сигурността да отпадне.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Слави Трифонов ще води две листи на „Има такъв народ“

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав (Слави) Трифонов ще...

Делегация на Хамас пристигна в Кайро за преговори за примирие в Газа

Делегацията на Хамас започна интензивни преговори днес в Кайро...

Напрежение между Аржентина и Испания след обвинения за наркотици и бедност

Мадрид и Буенос Айрес си размениха критики в събота,...

Три трупа бяха открити в Мексико

Три тела бяха открити в Мексико на мястото, на...

Един убит и няколко ранени при престрелка североизточно от Париж

Един човек беше убит, а няколко - тежко ранени,...

Израелските въоръжени сили убиха трима палестинци при операция на Западния бряг

Израелските въоръжени сили убиха най-малко трима палестинци при операция...

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис по обвинения за търговия...

Здравният министър разпореди проверка по случай на починали родилка и бебе в Самоков

Бременна жена и бебе починаха в Самоков днес. Служебният министър на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС помага с 1 млрд. евро на Ливан да се справи с мигрантите

Средствата ще лъдат отпуснати в срок от 3 години

Терзиев след одита в ЦГМ: Липсват отчетност и прозрачност

ЦГМ не изпълнява точно и пълно задълженията си за...

Тръмп: Париж и Лондон са неразпознаваеми!

Лондон и Париж са "отворили вратите си за джихада",...

Евтим Милошев вижда предимство да е министър в правителство сираче

България има много по-голям потенциал в туризма. Това заяви...

ГЕРБ иска да се строи детската болница въпреки частните

Всички правителства - независимо дали са служебни или редовни...

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img