Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЕП решава догодина дали да свали имунитета на Елена Йончева

Елена Йончева, снимка: БГНЕС

Правната комисия на Европейския парламент проведе днес заседание, на което беше разгледано искането за отнемането на имунитета на евродепутата Елена Йончева, съобщават от „24 часа“.

Докладчик по темата в комисията беше френският евродепутат от „Национален фронт“ Жил Лебретон.

Към момента наказателното производство срещу Йончева е спряно заради подновения й имунитет в качеството й на член на Европарламента.

Обсъждането се проведе при закрити врата, като право на участие имаха само членовете на правната комисия. Тъй като баче предстоят редица стъпки в рамките на процедурата, не е възможно решението да стане ясно преди Нова година.

Съгласно практиката на комисията трябва да има няколко постоянни докладчици по случаите относно имунитетите на евродепутатите. Докладчикът във всеки конкретен случай не трябва да бъде от една и съща националност или от същата политическа група като съответния евродепутат. Членът на ЕП, чийто имунитет се гледа, има право да бъде изслушан и да представи документи или други писмени доказателства.

След дебата по темата правната комисия прави предложение за мотивирано решение да се отнеме или да не се отнеме имунитетът. След приемане на доклада в комисията той се разглежда в пленарната зала от целия Европарламент и се прави отделно гласуване за всяко от предложенията.

Исканията за отнемане на имунитет на даден евродепутат трябва да произтичат от компетентния орган на съответната страна членка и да бъдат адресирани до председателя на ЕП.

Припомняме, българската прокуратура изпрати до ЕП искане за сваляне на имунитета на Елена Йончева на 25 ноември 2019 г. Тя е обвинена за пране на пари от фалиралата КТБ.

Имунитетът на Йончева вече беше свален веднъж от българския парламент по времето, когато тя беше депутат от БСП. След като беше избрана за евродепутат обаче, тя придоби нов имунитет, който също трябва да бъде поискан и съответно свален или даден, за да продължи разследването.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото...

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

„Сиела Норма“ спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

Корнелия Нинова: Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ

"Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ. И...

Пропалестински протести започнаха и пред университетитe в Австралия

Стотици излязоха на протест срещу войната в Газа пред...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Димитър Главчев дава разрешението за „Мама и аз“ на ДАНС и прокуратурата

Очаква се служебният министър-председателят Димитър Главчев да подаде сигнал...

Асен Василев: Бойко Борисов не е в положение да поставя условия

Бойко Борисов не е в състояние да поставя условия....

Великобритания затяга плащанията за инвалидност

Великобритания обмисля да направи промени в плащанията за обезщетения...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Олимпийският огън потегли към Париж

Олимпийският огън за игрите в Париж отплава за Франция...

Мъж преби балдъзата си в Благоевград

Насилникът държал съпругата си и детето им под ключ

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img