ЕП решава догодина дали да свали имунитета на Елена Йончева

News24sofia.eu
Views 978
0 0
Елена Йончева, снимка: БГНЕС

Правната комисия на Европейския парламент проведе днес заседание, на което беше разгледано искането за отнемането на имунитета на евродепутата Елена Йончева, съобщават от „24 часа“.

Докладчик по темата в комисията беше френският евродепутат от „Национален фронт“ Жил Лебретон.

Към момента наказателното производство срещу Йончева е спряно заради подновения й имунитет в качеството й на член на Европарламента.

Обсъждането се проведе при закрити врата, като право на участие имаха само членовете на правната комисия. Тъй като баче предстоят редица стъпки в рамките на процедурата, не е възможно решението да стане ясно преди Нова година.

Съгласно практиката на комисията трябва да има няколко постоянни докладчици по случаите относно имунитетите на евродепутатите. Докладчикът във всеки конкретен случай не трябва да бъде от една и съща националност или от същата политическа група като съответния евродепутат. Членът на ЕП, чийто имунитет се гледа, има право да бъде изслушан и да представи документи или други писмени доказателства.

След дебата по темата правната комисия прави предложение за мотивирано решение да се отнеме или да не се отнеме имунитетът. След приемане на доклада в комисията той се разглежда в пленарната зала от целия Европарламент и се прави отделно гласуване за всяко от предложенията.

Исканията за отнемане на имунитет на даден евродепутат трябва да произтичат от компетентния орган на съответната страна членка и да бъдат адресирани до председателя на ЕП.

Припомняме, българската прокуратура изпрати до ЕП искане за сваляне на имунитета на Елена Йончева на 25 ноември 2019 г. Тя е обвинена за пране на пари от фалиралата КТБ.

Имунитетът на Йончева вече беше свален веднъж от българския парламент по времето, когато тя беше депутат от БСП. След като беше избрана за евродепутат обаче, тя придоби нов имунитет, който също трябва да бъде поискан и съответно свален или даден, за да продължи разследването.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Експлозия пред сградата на Радио и Телевизия Сърбия, има загинал и ранени

На паркинг пред сградата на Радио и Телевизия Сърбия (РТС) в Белград избухна експлозия. Един човек загина, а двама са тежко ранени, предаде МИА, цитирана от БГНЕС. На мястото на инцидента незабавно пристигна екип на Бърза помощ и констатира смъртта на работника Т. Н. (65 г.). Друг работник с инициали

Read More »