Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Каракачанов иска писмено уверение от Р С. Македония, че нямат никакви претенции и всичко ще е наред

Писмено уверение от Република Северна Македония, че нямат никакви претенции, и всичко ще е наред, България няма да пречи на еврочленството й, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БНТ.

Още от подписването на Договора от 1 август 2017 г. позицията на България е много ясна, потвърдена и по един много ясен и категоричен начин с Рамковата позиция от 9 октомври миналата година е одобрена единодушно от българския парламент. Следователно – ние няма как да мръднем от позиция, която е решение на българския парламент.

За съжаление – колегите от Скопие подцениха ситуацията, разчитаха, че някой друг ще им свърши работата и че България, както винаги, е правила отстъпки в името на добрите отношения, на това, че имаме едни братски чувства. Този път обаче, няма накъде да се отстъпва и няма нужда да се отстъпва, защото практиката показва, че добрите намерения не се споделят.

За коментара на премиера Зоран Заев, че България е нарушила договора, Каракачанов обясни, че „това само ме убеждава, че той и повечето министри явно не четат документите, които са подписали. В член втори много ясно пише, че България ще подкрепя Македония за постигане на критериите. Един от критериите е решаването на двустранните проблеми със съседите, но те явно нямат желание. Не само член втори, но целият Договор не се спазва от Скопие„.

Трябва да се направи анекс към договора и декларация в писмен вид, че в бъдеще западната ни съседка няма да има нито териториални, нито малцинствени претенции, приема истинската теза, че историята, езикът и културата до 1944 г. са част от българската история и така нещата се решават много бързо.

Красимир Каракачанов заедно с президента Румен Радев и висши военнослужещи присъства на панихида във Военния мавзолей – костница на Централните софийски гробища. Панихидата беше отслужена по повод днешната Архангелова задушница, когато отдаваме признателност и почитаме паметта на българските воини.

По думите на Каракачанов до 17 ноември все още има време македонска делегация да дойде и да подпише анекс, с който се отказва от териториални и малцинствени спрямо България, както и приема обща история до 1945 г.

Припомняме, че съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история – Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като „най-безплодната“ до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

На 2 май 2020 година стана ясно, че Македония едностранно е прекратила разговорите за общата ни история.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Гергьовден е

Тази година посрещаме празника без военен парад

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Тръмп обвини Байдън в авторитарно управление на администрацията

Въпреки че самият той е получавал същите обвинения

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в неделя, че двудневният кръг...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Милена Иванова пусна новата си песен „Сляпо огледало“ (ВИДЕО)

"Сляпо огледало" е новата песен на певицата Милена Иванова,...

Над 200 са жертвите на наводненията в Кения

Очаква се дъждовете да се усилят

Русия превзе село Семьоновка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските военни са...

Новият затвор в Самораново остави селото без вода

Дупнишкото село Самораново вече два дни се сблъсква със...

Три комплексни оценки са изготвени за частната болница „Мама и аз“

Уточнение от Изпълнителна агенция "Медицински надзор"

Процедурите за добавен капацитет за Вертикалния газов коридор влизат в обвързваща фаза

Стартира обвързващата фаза на процедурите за добавен капацитет за...

Румен Радев на Великден за дълга и отговорността към България

Кои български политици още честитиха празника ВИЖТЕ:

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg