https://www.gerb.bg/bg

Иран пред СС на ООН: Време е Израел да понесе отговорност за агресията в региона

Снимка: EPA/EDUARDO MUNOZ

Въоръжените силите на Ислямска република Иран извършиха поредица от военни удари по израелски военни цели с десетки ракети и дронове. Това бе направено в отговор на повтарящите се военни агресии на израелския режим, по-специално неговите въоръжени атаки на 1 април 2024 г. срещу ирански дипломатически помещения, в нарушение на член 2 (4) от Устава на ООН.

Това заяви в неделя пред Съвета за сигурност на ООН по повод атаката постоянният представител на Иран в ООН Амир Саид Иравани, цитиран от Iran Press.

Операцията на Иран беше изцяло в упражняването правото на Иран на самоотбрана, както е посочено в член 51 от Хартата на ООН и признато от международното право. Това приключило действие беше необходимо и пропорционално. То беше прецизно и насочено само към военни цели и проведено внимателно, за да се сведе до минимум потенциалът за ескалация и да се предотвратят цивилни жертви, увери той.

За съжаление, в тази зала някои членове на Съвета, включително САЩ, Обединеното кралство и Франция, избраха отново да си затворят очите за реалността и да пренебрегнат първопричините, допринасящи за настоящата ситуация. Лицемерно, тези три държави лъжливо обвиниха Иран, без да вземат предвид собствените си неуспехи да спазват международните си ангажименти за мира и сигурността в региона, настоя той.

Те направиха неуспешни опити да използват лъжи, да манипулират разказа, да разпространяват дезинформация и да участват в разрушителна игра на обвиняване. През цялото време те съзнателно пренебрегнаха присъщото право на Иран да реагира на нарушаването на основен принцип на международното право: неприкосновеността на дипломатическите представители и помещения. Освен това те пренебрегнаха основните причини за настоящата ситуация в региона. Вече повече от шест месеца тези страни, особено Съединените щати, предпазват Израел от всякаква отговорност за клането в Газа. Те позорно оправдаха израелското клане и геноцид срещу беззащитния палестински народ под претекст за самоотбрана. Те направиха циничен опит да оправдаят и прикрият зверствата на израелския режим срещу народа на Палестина чрез произволни и подвеждащи тълкувания на самоотбраната, нападна ги той.

От началото на израелската война срещу палестинския народ в Газа са били убити повече от 34 хиляди цивилни, две трети от които деца и жени. Всички граждански инфраструктури бяха насочени и унищожени от Израел; дори хуманитарните работници не са имунизирани срещу военните атаки на този груб режим. След терористичната атака на израелския режим срещу нашите дипломатически сгради в Дамаск, Сирийската арабска република, на първи април ние уведомихме Съвета за сигурност на ООН и Генералния секретар за такива международни неправомерни действия, както и за присъщото право на Иран съгласно международните закон за реагиране. Освен това в телефонен разговор с генералния секретар на ООН на 2 април външният министър на Иран призова за предприемане на подходящи действия и силно осъждане. Призовахме Съвета за сигурност категорично да осъди този неоправдан престъпен и терористичен акт, но за съжаление той не изпълни задължението си да поддържа международния мир и сигурност. Русия предложи изявление за пресата, за да осъди този жесток акт, който беше подкрепен от Китай, Алжир и много членове, но беше блокирана от САЩ, Обединеното кралство и Франция. Изправена пред подобни обстоятелства, Ислямска република Иран нямаше друг избор, освен да упражни присъщото си право на самоотбрана съгласно международното право. Иран прояви максимална сдържаност. Сега е време окупационният режим да понесе пълна отговорност за последствията. Този режим не може да избегне отговорност, настоя още той.

Иран няма намерение да влиза в конфликт със САЩ в региона. Демонстрирахме нашия ангажимент към мира, като проявихме сдържаност относно включването на американската армия в прихващането на ирански дронове и ракети, насочени към военни цели в окупираните палестински територии. Това подчертава нашата отдаденост за деескалация на напрежението и избягване на разширяването на конфликта. Въпреки това, ако САЩ започнат военни операции срещу Иран, неговите граждани или неговата сигурност и интереси, Иран ще използва присъщото си право да отговори пропорционално, декларира още той.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Храната в детската градина не е причинила натравянето на 48 деца в Сливен

Храната в учебното заведение не е причинила натравянето на...

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Байдън отделя 1 млрд. долара за оръжейни доставки за Израел

Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Конгреса,...

Отбраната вече не е табу за ЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско...

Руснак е осъден на 25 години за палеж на наборна служба

Съд в Сибир осъди местен жител на 25 години...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg