Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иран пред СС на ООН: Време е Израел да понесе отговорност за агресията в региона

Снимка: EPA/EDUARDO MUNOZ

Въоръжените силите на Ислямска република Иран извършиха поредица от военни удари по израелски военни цели с десетки ракети и дронове. Това бе направено в отговор на повтарящите се военни агресии на израелския режим, по-специално неговите въоръжени атаки на 1 април 2024 г. срещу ирански дипломатически помещения, в нарушение на член 2 (4) от Устава на ООН.

Това заяви в неделя пред Съвета за сигурност на ООН по повод атаката постоянният представител на Иран в ООН Амир Саид Иравани, цитиран от Iran Press.

Операцията на Иран беше изцяло в упражняването правото на Иран на самоотбрана, както е посочено в член 51 от Хартата на ООН и признато от международното право. Това приключило действие беше необходимо и пропорционално. То беше прецизно и насочено само към военни цели и проведено внимателно, за да се сведе до минимум потенциалът за ескалация и да се предотвратят цивилни жертви, увери той.

За съжаление, в тази зала някои членове на Съвета, включително САЩ, Обединеното кралство и Франция, избраха отново да си затворят очите за реалността и да пренебрегнат първопричините, допринасящи за настоящата ситуация. Лицемерно, тези три държави лъжливо обвиниха Иран, без да вземат предвид собствените си неуспехи да спазват международните си ангажименти за мира и сигурността в региона, настоя той.

Те направиха неуспешни опити да използват лъжи, да манипулират разказа, да разпространяват дезинформация и да участват в разрушителна игра на обвиняване. През цялото време те съзнателно пренебрегнаха присъщото право на Иран да реагира на нарушаването на основен принцип на международното право: неприкосновеността на дипломатическите представители и помещения. Освен това те пренебрегнаха основните причини за настоящата ситуация в региона. Вече повече от шест месеца тези страни, особено Съединените щати, предпазват Израел от всякаква отговорност за клането в Газа. Те позорно оправдаха израелското клане и геноцид срещу беззащитния палестински народ под претекст за самоотбрана. Те направиха циничен опит да оправдаят и прикрият зверствата на израелския режим срещу народа на Палестина чрез произволни и подвеждащи тълкувания на самоотбраната, нападна ги той.

От началото на израелската война срещу палестинския народ в Газа са били убити повече от 34 хиляди цивилни, две трети от които деца и жени. Всички граждански инфраструктури бяха насочени и унищожени от Израел; дори хуманитарните работници не са имунизирани срещу военните атаки на този груб режим. След терористичната атака на израелския режим срещу нашите дипломатически сгради в Дамаск, Сирийската арабска република, на първи април ние уведомихме Съвета за сигурност на ООН и Генералния секретар за такива международни неправомерни действия, както и за присъщото право на Иран съгласно международните закон за реагиране. Освен това в телефонен разговор с генералния секретар на ООН на 2 април външният министър на Иран призова за предприемане на подходящи действия и силно осъждане. Призовахме Съвета за сигурност категорично да осъди този неоправдан престъпен и терористичен акт, но за съжаление той не изпълни задължението си да поддържа международния мир и сигурност. Русия предложи изявление за пресата, за да осъди този жесток акт, който беше подкрепен от Китай, Алжир и много членове, но беше блокирана от САЩ, Обединеното кралство и Франция. Изправена пред подобни обстоятелства, Ислямска република Иран нямаше друг избор, освен да упражни присъщото си право на самоотбрана съгласно международното право. Иран прояви максимална сдържаност. Сега е време окупационният режим да понесе пълна отговорност за последствията. Този режим не може да избегне отговорност, настоя още той.

Иран няма намерение да влиза в конфликт със САЩ в региона. Демонстрирахме нашия ангажимент към мира, като проявихме сдържаност относно включването на американската армия в прихващането на ирански дронове и ракети, насочени към военни цели в окупираните палестински територии. Това подчертава нашата отдаденост за деескалация на напрежението и избягване на разширяването на конфликта. Въпреки това, ако САЩ започнат военни операции срещу Иран, неговите граждани или неговата сигурност и интереси, Иран ще използва присъщото си право да отговори пропорционално, декларира още той.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Турция предлага помощ на Ирак да обезопаси границите си

Турция може да предостави техническа помощ на Ирак за...

Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона...

Училища и колежи затвориха заради високите температури в Бангладеш

Високите температури принудиха властите в Бангладеш да затворят училищата...

Стефан Сежурне: Никой няма полза от ескалацията между Израел и „Хизбула“

Френският външен министър Стефан Сежурне заяви по време на...

Пропалестински протести избухнаха и в Сорбоната (ВИДЕО)

Протестиращи срещу войната в Газа, отидоха в най-стария и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img