https://www.gerb.bg/bg

Ударите по енергийни обекти – Русия принудена да мъсти за рафинериите

Снимка: (архив) EPA

Тази нощ руските войски отново атакуваха енергийна инфраструктура в няколко региона на Украйна, използвайки ударни дронове тип „Шахед“. Силите за противовъздушна отбрана в южната част на страната работиха около пет часа. През нощта там са били свалени седем снаряда: четири в Днепропетровска област и по една в Херсонска, Николаевска и Одеска област. В резултат на падане на отломки от свален дрон в Кривой Рог е избухнал пожар в енергийно съоръжение. То е локализирано и пожарникарите продължават да работят.

Също така беше съобщено за заплаха от ракетни удари, по-специално в района на Харков. Имаше съобщения и за експлозии в района на Хмелницки.

Руският президент Владимир Путин коментира последните руски атаки срещу украинската енергийна инфраструктура по време на среща с беларуския си съюзник Александър Лукашенко.

Той ги обясни със съжаление и като отговор на поредицата от атаки срещу руски енергийни съоръжения – „трябваше да отговорим.“ Иначе по думите на Путин през зимата Русия се е въздържала по хуманитарни съображения, тъй като не са искали да оставят без ток социални институции и болници.

Но след атаките срещу нашите енергийни съоръжения бяхме принудени да отговорим„, заявява Путин.

Украйна наистина атакува руски петролни рафинерии и складове за гориво и през последните седмици това доведе до забележимо намаляване на производството на бензин.

Русия атакува украинския енергиен сектор през есента и зимата на 2022-2023 г., атаки срещу електроцентрали имаше и тази зима, но действително много по-рядко. Путин също нарече ответна мярка обстрела на електроцентрали през 2022 г., но тогава това беше в отговор на взрива на моста през Керченския пролив.

Русия обаче измени тактиката си на атаки срещу енергийните обекти на Украйна в последните седмици. Предишните две зими Русия имаше за цел да остави украинските градове на тъмно и студено, като нанасяше удари по елекроразпределителни станции и трансформатори. Сега руските ракети се целят към електростанции в конкретни региони, така че да ги унищожат напълно и производството на енергия да не може да бъде възстановено за кратко време.

Украински служители признаха, че макар щетите, причинени от Москва, да не са толкова мащабни, те са по-големи, отколкото през зимата на 2022-23 г.

Също така обектите, които са цел на руските атаки, представляват и важни точки за електроснабдяване на големите промишлени региони и градове, включително и широко развитата военна промишленост в Харковска област.

Путин последователно представя много от действията си като ответна стъпка в унисон с тезата за цялата военна агресия на Русия като принудена да започне инвазията си в Украйна в защита на суверинитета си. Освен тази теза руските медии използваха срещата на Путин с Лукашенко, за да разпространят отново и другите интерпретации на Кремъл, включително и за възможностите за преговори за приключване на войната. 

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg