Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ударите по енергийни обекти – Русия принудена да мъсти за рафинериите

Снимка: (архив) EPA

Тази нощ руските войски отново атакуваха енергийна инфраструктура в няколко региона на Украйна, използвайки ударни дронове тип „Шахед“. Силите за противовъздушна отбрана в южната част на страната работиха около пет часа. През нощта там са били свалени седем снаряда: четири в Днепропетровска област и по една в Херсонска, Николаевска и Одеска област. В резултат на падане на отломки от свален дрон в Кривой Рог е избухнал пожар в енергийно съоръжение. То е локализирано и пожарникарите продължават да работят.

Също така беше съобщено за заплаха от ракетни удари, по-специално в района на Харков. Имаше съобщения и за експлозии в района на Хмелницки.

Руският президент Владимир Путин коментира последните руски атаки срещу украинската енергийна инфраструктура по време на среща с беларуския си съюзник Александър Лукашенко.

Той ги обясни със съжаление и като отговор на поредицата от атаки срещу руски енергийни съоръжения – „трябваше да отговорим.“ Иначе по думите на Путин през зимата Русия се е въздържала по хуманитарни съображения, тъй като не са искали да оставят без ток социални институции и болници.

Но след атаките срещу нашите енергийни съоръжения бяхме принудени да отговорим„, заявява Путин.

Украйна наистина атакува руски петролни рафинерии и складове за гориво и през последните седмици това доведе до забележимо намаляване на производството на бензин.

Русия атакува украинския енергиен сектор през есента и зимата на 2022-2023 г., атаки срещу електроцентрали имаше и тази зима, но действително много по-рядко. Путин също нарече ответна мярка обстрела на електроцентрали през 2022 г., но тогава това беше в отговор на взрива на моста през Керченския пролив.

Русия обаче измени тактиката си на атаки срещу енергийните обекти на Украйна в последните седмици. Предишните две зими Русия имаше за цел да остави украинските градове на тъмно и студено, като нанасяше удари по елекроразпределителни станции и трансформатори. Сега руските ракети се целят към електростанции в конкретни региони, така че да ги унищожат напълно и производството на енергия да не може да бъде възстановено за кратко време.

Украински служители признаха, че макар щетите, причинени от Москва, да не са толкова мащабни, те са по-големи, отколкото през зимата на 2022-23 г.

Също така обектите, които са цел на руските атаки, представляват и важни точки за електроснабдяване на големите промишлени региони и градове, включително и широко развитата военна промишленост в Харковска област.

Путин последователно представя много от действията си като ответна стъпка в унисон с тезата за цялата военна агресия на Русия като принудена да започне инвазията си в Украйна в защита на суверинитета си. Освен тази теза руските медии използваха срещата на Путин с Лукашенко, за да разпространят отново и другите интерпретации на Кремъл, включително и за възможностите за преговори за приключване на войната. 

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Момчил Терзийски е новият директор на Агенцията по кадастър

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Полицията в Санкт Петербург ликвидира мъж, заплашил със самоубийство

В руския Санкт Петербург при престрелка е бил убит...

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

Димитър Главчев предлага финансова помощ на Националния съвет на религиозните общности

Служебният премиер Димитър Главчев проведе днес среща с представители...

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img