https://www.gerb.bg/bg

Нивото на Урал в Оренбург продължава да се покачва

Снимка: EPA/STRINGER

Нивото на водата в река Урал в руския град Оренбург продължава да се покачва, водата се приближава до жилищни сгради. Това заяви кметът на града Сергей Салмин, цитиран от „Интерфакс“.

Много тежък ден е зад гърба ни и нивото на водата в Сакмара е достигнало 810 сантиметра, каза той.  Водата се приближи до жилищни блокове на улица „Генади Донковцева“, жилищен комплекс „Дъбки“ и Гранд парк, но сега няма опасност от наводнение„, каза кметът и добави, че сградите на насипа близо до пътния мост също са наводнени.

Междувременно, отбеляза той, в момента няма заплаха от спиране на водоприемника Южен Урал, който осигурява водоснабдяването на града. Пречиствателните съоръжения също работят нормално.

Салмин припомни, че съобръжения за пълнене на вода са доставени в Оренбург, за да овладеят наводнението.

Един от тях се разполага на улица Черепанов за защита на жилищните райони, продължава да се поддържа динамиката на покачване на водните нива в Урал, а оперативните служби продължават да дежурят денонощно„, добави той.

Припомняме, че от 4 април в Оренбургска област е в сила регионален режим на извънредно положение поради влошаващата се ситуация с наводненията. Безпрецедентно наводнение наложи евакуацията на хиляди хора и наводни град в района на Урал.

Според руските медии при наводнението са загинали най-малко петима души. 

Някои от най-тежките наводнения от десетилетия заляха редица руски региони в Уралските планини и Сибир, както и части от съседен Казахстан, след като третата по дължина река в Европа проби язовир.

На 7 април правителствената комисия реши да класифицира наводнението в Оренбургска област като федерална извънредна ситуация.

Най-сериозна е ситуацията в Орск. Наводнението оказва силно влияние и върху Оренбург. Гневни жители помолиха президента Владимир Путин за помощ и се оплакаха, че местната власт не е направила достатъчно, за да помогне при най-тежкото наводнение в историята.

Наводнения заплашват Курганска област в Южна Русия и излагат на риск живота на над 19 000 души. Дни по-рано безпрецедентно наводнение наложи евакуацията на хиляди хора и наводни град в района на Урал.

По данни на Министерството на извънредните ситуации на Русия най-малко 4000 домакинства могат да бъдат засегнати от бедствието. В областта са въведени извънредни мерки.

Заради наводненията в Орск може да бъде наводнена стационарната свръххоризонтна радиолокационна станция за далечни разстояния „Воронеж М“. Това писа руският проект ВЧК-ОГПУ, като се позовава на свои източници. Според тях работата на станцията, разположена край село Кумак, вече е спряна.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

В Армения задържаха 88 души при антиправителствен протест (ВИДЕО)

В понеделник сутринта арменската полиция в Ереван започна да...

Единадесет души загинаха при престрелка в мексиканския щат Чиапас

Единадесет души загинаха при престрелка в южния мексикански щат...

Опозицията в СОС очаква или оставка, или уволнение заради Патриарха

ГЕРБ иска и извънредно заседание на градския парламент

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg