https://www.gerb.bg/bg

ЕС отпуска на Египет 7,4 милиарда евро

Снимка: EPA

Европейският съюз (ЕС) обяви в неделя пакет от помощ от 7,4 милиарда евро за Египет, съобщава АП. Средствата се отпускат с цел справяне с финансови затруднения и на фона на опасенията, че икономическият натиск и конфликтите в съседните страни могат да накарат повече мигранти към европейските брегове.

Египет постигна сделка с Международния валутен фонд (МВФ) по-рано този месец за увеличаване на спасителния заем до 7 милиарда евро, от 2,76 милиарда евро, след тежки преговори. Сделката с МВФ беше съчетана с икономически реформи, които включваха замяна на египетската лира и рязко повишаване на основния лихвен процент.

ЕС ще предостави помощ на правителството на Египет за укрепване на границите му, особено с Либия, основна транзитна точка за мигранти, бягащи от бедността и конфликтите в Африка и Близкия изток.

27-членният блок също така ще подкрепи правителството в приемането на суданци, които са избягали от близо година битки между съперничещи си генерали в тяхната страна. Египет прие повече от 460 000 суданци от април миналата година.

Документът беше подписан в неделя следобед в Кайро на церемония, на която присъстваха египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и лидерите на Белгия, Италия, Австрия, Кипър и Гърция.

Ал-Сиси се срещна отделно с фон дер Лайен и други европейски лидери преди церемонията по подписването в неделя следобед.

Пакетът включва както безвъзмездни средства, така и заеми през следващите три години за най-населената страна в арабския свят, според мисията на ЕС в Кайро. По-голямата част от средствата – 5 милиарда евро – са макрофинансова помощ, според документ от мисията на ЕС в Египет.

Мисията каза, че двете страни са насърчили сътрудничеството си до нивото на „стратегическо и всеобхватно партньорство„, проправяйки пътя за разширяване на сътрудничеството между Египет и ЕС в различни икономически и неикономически области.

Кабинетът на Ал-Сиси каза в изявление, че сделката има за цел да постигне „значителен скок в сътрудничеството и координацията между двете страни и да постигне общи интереси„.

Споразумението предизвика критики от правозащитни групи за състоянието на човешките права в Египет. „Амнести интернешънъл“ призова европейските лидери да не са съучастници в нарушенията на правата на човека в Египет. „Лидерите на ЕС трябва да гарантират, че египетските власти приемат ясни показатели за човешките права„, заяви Ив Геди, ръководител на офиса на европейските институции. Геди посочи ограниченията на Египет върху медиите и свободата на изразяване и репресиите срещу гражданското общество.

Египет се стреми да постигне споразумение за прекратяване на огъня в Газа, да увеличи доставките на помощ и да позволи на разселените хора в южната част на анклава да се преместят на север. Това заяви по-рано тази седмица президентът Абдел Фатах ал Сиси.

Той предупреди и за опасността от израелска офанзива в град Рафах, където около 1,5 милиона души са потърсили убежище до границата на Газа с Египет.

Хуманитарни служители предупредиха, че крайбрежният анклав е изправен пред глад.

Египет, който се опасява от разселването на палестинци, стекли се близо до границата му, се опитва, заедно с Катар и Съединените щати, да посредничи между Израел и „Хамас“ за постигане на споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на израелски заложници в замяна на палестински затворници.

Външният министър на Египет призова Израел да отвори сухопътни пунктове с Газа, така че в анклава да влиза повече помощ.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото...

Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора

Съд в Пакистан удовлетвори молбата на съпругата на бившия...

Москва обяви за издирване още украински политици

Бившият ръководител на Съвета за национална сигурност на Украйна...

Русия е нанесла щети за над 1 млрд. долара на украинската енергетика

Украинският енергиен министър Герман Галушченко коментира последиците от масираните...

Украйна е изравнила Русия в производството на бойни дронове

Украйна обяви, че произвежда същия брой бойни дронове за...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

Турция спира търговията с Израел

Турция преустановява всякаква търговия с Израел. Това беше обявено от...

Хамас атакува района на граничен пункт между Газа и Израел

Най-малко седем души бяха ранени, след като Хамас изстреля...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg