https://www.gerb.bg/bg

Гърция разтърсвана от стачки в транспорта, болниците и училищата

Снимка: EPA/ALEXANDROS VLACHOS

Таксиметровите шофьори започнаха 48-часова стачка в Атина във вторник, която на втория си ден ще съвпадне с национална акция на служители в държавния и частния сектор, съобщава АП.

Очаква се протестът като цяло да парализира транспорта в столицата, като спре и някои полети и да остави фериботите на пристанището.

В първия ден на стачката, свикана от главния таксиметров профсъюз на Атина, повече от 200 таксиметрови шофьори се отправиха към центъра на гръцката столица, за да поискат намаляване на данъците, достъп до автобусни ленти и по-строги регулации върху приложенията за споделяне на превози.

Според таксиметровия шофьор и член на профсъюза Георгиос Воилис, новите данъци, наложени на самостоятелно заетите лица в страната, са затруднили шофьорите.

Работниците в обществения и частния транспортен сектор ще стачкуват в сряда, за да отбележат първата годишнина от най-тежката железопътна катастрофа в страната, при която бяха убити близо 60 души. Инцидентът се случи на 28 февруари 2023 г., когато пътнически влак се сблъска челно с товарен влак, след като двата по погрешка бяха качени на един и същи коловоз, движещи се в противоположни посоки.

Измина една година, а отговорните за трагедията все още не отговарят за престъпните си действия, довели до смъртта на 57 наши сънародници„, се казва в съобщението за стачката от синдиката, известен с гръцкия си акроним ADEDY.

ADEDY призовава също за 10% увеличение на заплатите в публичния сектор, за да се справи с нарастващите разходи за живот и инфлацията, колективните трудови договори и поредица от данъчни облекчения.

Медицинският персонал в държавните болници и учителите в държавните училища казаха, че ще участват в протеста в сряда, докато служителите в банките също ще стачкуват за деня.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Франция впрегна 600 полицаи да премахват барикадите в Нова Каледония

Френската полиция се опитва да възстанови реда на островната...

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Това е станало при ракетен удар по Севастопол

Словакия повдигна обвинение на стрелеца срещу Роберт Фицо

Той може да бъде осъден на до 25 години затвор

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

САЩ прави крачка към легализиране на марихуаната на федерално ниво (ВИДЕО)

Министерството на правосъдието на САЩ официално предприе прекласифициране на...

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg