https://www.gerb.bg/bg

Гърция разтърсвана от стачки в транспорта, болниците и училищата

Снимка: EPA/ALEXANDROS VLACHOS

Таксиметровите шофьори започнаха 48-часова стачка в Атина във вторник, която на втория си ден ще съвпадне с национална акция на служители в държавния и частния сектор, съобщава АП.

Очаква се протестът като цяло да парализира транспорта в столицата, като спре и някои полети и да остави фериботите на пристанището.

В първия ден на стачката, свикана от главния таксиметров профсъюз на Атина, повече от 200 таксиметрови шофьори се отправиха към центъра на гръцката столица, за да поискат намаляване на данъците, достъп до автобусни ленти и по-строги регулации върху приложенията за споделяне на превози.

Според таксиметровия шофьор и член на профсъюза Георгиос Воилис, новите данъци, наложени на самостоятелно заетите лица в страната, са затруднили шофьорите.

Работниците в обществения и частния транспортен сектор ще стачкуват в сряда, за да отбележат първата годишнина от най-тежката железопътна катастрофа в страната, при която бяха убити близо 60 души. Инцидентът се случи на 28 февруари 2023 г., когато пътнически влак се сблъска челно с товарен влак, след като двата по погрешка бяха качени на един и същи коловоз, движещи се в противоположни посоки.

Измина една година, а отговорните за трагедията все още не отговарят за престъпните си действия, довели до смъртта на 57 наши сънародници„, се казва в съобщението за стачката от синдиката, известен с гръцкия си акроним ADEDY.

ADEDY призовава също за 10% увеличение на заплатите в публичния сектор, за да се справи с нарастващите разходи за живот и инфлацията, колективните трудови договори и поредица от данъчни облекчения.

Медицинският персонал в държавните болници и учителите в държавните училища казаха, че ще участват в протеста в сряда, докато служителите в банките също ще стачкуват за деня.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Задържаха 24-годишен мъж, блъснал пешеходец на пътя Кюстендил – Дупница

Задържаха с полицейска заповед 24-годишен шофьор на лек автомобил...

„Левицата“ пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за...

Мъж е задържан за опит за убийство в Койнаре

Мъж на 38 години е задържан и с повдигнато...

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Калин Стоянов: Няма да толерира политическо заиграване с МВР

Няма да толерирам никакво политическо заиграване с МВР, закани се силовият министър

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg