https://www.gerb.bg/bg

От 1 юли цените на тока ще се определят от Министерски съвет

Снимка: (архив) Тодор Стефанов, ИА „Нюз 24“ София / www.news24sofia.eu

От 1 юли тази година цените на тока за бита да се определят от Министерския съвет, а не от Комисията за енергийно и водно регулиране, както беше досега. Това предвижда нова наредба, съобщи БНР.

Тя се въвежда във връзка с бъдещата либерализация на пазара на тока за бита частично от това лято и пълно от 2026 година, както и приемането на промяната в Закона за енергетиката.

Предстои да се изяснява как и на каква база ще се определят тези цени.

В същото време три електроснабдителни дружества – „Електрохолд“, EVN и „Енерго про“, ще трябва да купуват тока за потребителите си от борсата, където цените доста варират. Затова е предвиден механизъм за компенсация. Ако цената на свободния пазар е по-висока от определената за базова от Министерския съвет, разликата в сметката за ток до тези базови стойности ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система. В обратния случай, ако токът на борсата е по-евтин, трите енергодружества ще внасят разликата под базовата цена в същия този фонд. От Комисията за енергийно и водно смятат, че по този начин ще се избегнат социални сътресения, като се осигури по-плавен преход от регулирани към пазарни цени на тока. Още повече че определената базисна цена ще важи за всички битови потребители, а не само за енергийно или социално бедните.

Засега този механизъм е заложен само за преходния период от година и половина, като този срок може да бъде удължен с промяна в закона.

От регулатора припомнят, че освен стойността на енергията, крайната цена на тока включва и тарифи за пренос и разпределение. На този етап потребителите не би трябвало да променят нищо, а новият начин за определяне на цените ще бъде посочен във фактурите след 1 юли, които ще им изготвят, както и досега, електроразпределителните дружества.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Задържаха мъж, ударил друг по главата в София

Задържаха 41-годишен мъж, който е причинил средна телесна повреда...

Витоша ски: Симеоновският лифт не може повече да се поддържа с ремонти

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен...

Арестуваха трима за търговия с гласове в София

Трима души бяха арестувани в София във връзка с...

Главчев възложи на ДАНС да провери казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция "Национална...

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Володимир Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна...

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка днес,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Това е станало при ракетен удар по Севастопол

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за „чуждестранните агенти“

Днес Европейският съюз призова Грузия да оттегли своя спорен...

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за...

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg