https://www.gerb.bg/bg

Николай Стайков, АКФ: А клубът на Нотариуса със златни карти за магистрати?

Името на Мартин Божанов – Нотариуса, се появи в разследването на „Антикорупционния фонд“ (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков.

Призовавам прокуратурата и следствието да установят кои са били магистратите с карти за достъп до заведението на Мартин Божанов – Нотариуса в близост до специализираната прокуратура и съд. Това заяви пред БТВ журналистът Николай Стайков, съосновател на Антикорупционния фонд, от чието разследване още преди няколко години изплува отново името на убития преди два дни „медиатор“ между правосъдието и съдебната система и засега неизвестни други кръгове и пластове в българското общество.

Трети ден не съм чул от прокуратурата това, с което Мартин Божанов беше най-известен през последните години – той беше собственик на един затворен частен клуб за магистрати, много близо до Специализираната прокуратура, където се ходеше със специални карти за достъп. Използва се за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво.“ Стайков посочи и адреса на клуба столичния кв. „Гео Милев“ на улица „22 септември“

Стайков след „Осемте джуджета“ е ходил и пред въпросния клуб, по негови спомени с наименование „СС клуб“, но е заварил с тъмни стъкла и затворено за външни посетители заведение. Журналистът посочи и че той не може да разпитва магистрати, това може да бъде свършено от разследващите органи.

Николай Стайков коментира и впечатлението си от интервюто с Мартин Божанов от преди няколко години – „едно изключително арогантно интервю на човек, който е превърнал влиянието си в съдебната система в модел за бизнес осребряване“ и поведение на човек, достигнал точката на всесилие, с чувство на тотална безнаказаност вследствие на влиянието, което има. Той е един от големите трима, според Стайков. Схемата не е сложна, а се опира на тоягата и моркова, където морковът са пари, а тоягата са институциите. Между тях двете се използват медийните атаки и компромати.

Николай Стайков припомни и уникалния за правосъдната система случай от 2004 година, когато от съдебната палата изчезнаха документи, в които присъстваше името именно на Мартин Божанов. Позицията на МВР е, че реално тепърва ще се запознава с факти около Нотариуса.

Припомняме, че вчера от думите на заместник-градския прокурор Иво Илиев стана ясно, че убийството на Нотариуса идва в точен момент – няколко дни били делили Мартин Божанов от повдигане на обвинения за имотни измами, пране на пари, принуда и заплахи към магистрати. Разследването в Софийската градска прокуратура е започнало още през 2020 година, но до финал е докарано през февруари 2024 г. При това стечение на обстоятелствата – смъртта на Божанов – обективно нямало как това да стане.

Подобна е ситуацията и със схемата по „Осемте джуджета“, въпреки заявките за исинско разследване, при изчезването на Петьо Еврото. Стайков припомни обаче и записа, който изтече при смяната на главен прокурор Иван Гешев с врид. главен прокурор Борислав Сарафов, в който бе заявено „прегрупиране“, но и предупреждение „те ще похарчат и теб„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook...

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Първо в News24sofia.eu! Певецът Емрах лети с 220 км/ч! (ВИДЕО)

Това далеч не е първият път, в който младият изпълнител се хвали с високи скорости

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg