https://www.gerb.bg/bg

Николай Стайков, АКФ: А клубът на Нотариуса със златни карти за магистрати?

Името на Мартин Божанов – Нотариуса, се появи в разследването на „Антикорупционния фонд“ (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков.

Призовавам прокуратурата и следствието да установят кои са били магистратите с карти за достъп до заведението на Мартин Божанов – Нотариуса в близост до специализираната прокуратура и съд. Това заяви пред БТВ журналистът Николай Стайков, съосновател на Антикорупционния фонд, от чието разследване още преди няколко години изплува отново името на убития преди два дни „медиатор“ между правосъдието и съдебната система и засега неизвестни други кръгове и пластове в българското общество.

Трети ден не съм чул от прокуратурата това, с което Мартин Божанов беше най-известен през последните години – той беше собственик на един затворен частен клуб за магистрати, много близо до Специализираната прокуратура, където се ходеше със специални карти за достъп. Използва се за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво.“ Стайков посочи и адреса на клуба столичния кв. „Гео Милев“ на улица „22 септември“

Стайков след „Осемте джуджета“ е ходил и пред въпросния клуб, по негови спомени с наименование „СС клуб“, но е заварил с тъмни стъкла и затворено за външни посетители заведение. Журналистът посочи и че той не може да разпитва магистрати, това може да бъде свършено от разследващите органи.

Николай Стайков коментира и впечатлението си от интервюто с Мартин Божанов от преди няколко години – „едно изключително арогантно интервю на човек, който е превърнал влиянието си в съдебната система в модел за бизнес осребряване“ и поведение на човек, достигнал точката на всесилие, с чувство на тотална безнаказаност вследствие на влиянието, което има. Той е един от големите трима, според Стайков. Схемата не е сложна, а се опира на тоягата и моркова, където морковът са пари, а тоягата са институциите. Между тях двете се използват медийните атаки и компромати.

Николай Стайков припомни и уникалния за правосъдната система случай от 2004 година, когато от съдебната палата изчезнаха документи, в които присъстваше името именно на Мартин Божанов. Позицията на МВР е, че реално тепърва ще се запознава с факти около Нотариуса.

Припомняме, че вчера от думите на заместник-градския прокурор Иво Илиев стана ясно, че убийството на Нотариуса идва в точен момент – няколко дни били делили Мартин Божанов от повдигане на обвинения за имотни измами, пране на пари, принуда и заплахи към магистрати. Разследването в Софийската градска прокуратура е започнало още през 2020 година, но до финал е докарано през февруари 2024 г. При това стечение на обстоятелствата – смъртта на Божанов – обективно нямало как това да стане.

Подобна е ситуацията и със схемата по „Осемте джуджета“, въпреки заявките за исинско разследване, при изчезването на Петьо Еврото. Стайков припомни обаче и записа, който изтече при смяната на главен прокурор Иван Гешев с врид. главен прокурор Борислав Сарафов, в който бе заявено „прегрупиране“, но и предупреждение „те ще похарчат и теб„.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

Шестима показали антируски банери от балкона на бивше руско консулство в Лайпциг

Шестима германци са показали антируски банери от балкона на...

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж е нападнал бившия кмет на Берлин

Мъж е ударил с тежък предмет бившия министър по...

Саня Борисова: Останах в България, за да бъда актриса

Саня Борисова е от жените, които неотклонно следват своя...

Предадоха на съд мъж, опитал да прекара сирийски мигрант през границата

Районна прокуратура - Хасково - Териториално отделение - Свиленград...

Володимир Зеленски: Киев свали още един руски Су-25

На 4 май 2024 г. украински военнослужещи унищожиха още...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg