Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Поне 20 ранени в Прага при сблъсъци на полиция с протестиращи срещу ограничения за коронавируса

Чешката полиция използва сълзотворен газ и водно оръдие, за да разпръсне стотици агресивни протестиращи, които ги нападнаха след митинг в неделя в Прага срещу правителствени ограничения за забавяне на разпространението на коронавируса, съобщава АП.

Поне 20 дупи са ранени при сблъсъците, избухнали след като няколко хиляди души, включително футболни фенове и на хокей на лед, се събраха на площада на Стария град, за да осъдят ограниченията, които включват забраната за спортни състезания и затварянето на барове и ресторанти.

Публичните събирания на повече от шест също са забранени, но до 500 души могат да демонстрират, ако са разделени на отделни групи от 20 и носят маски за лице.

Много от демонстрантите нямаха маски за лице. След като полицията заяви, че броят им надхвърля 500, организаторите прекратиха митинга.

Но някои протестиращи остават и на площада, хвърляйки бомбички, бирени бутилки, камъни и различни други предмети по полицията.

Чехия е изправена пред рекорден скок на коронавирусните инфекции през последните седмици, което я прави една от най-тежко засегнатите страни в Европа.

Правителството ще изчака най-малко две седмици, преди да реши дали да нареди пълно блокиране, за да спре епидемията си, заяви в неделя вицепремиерът Карел Хавличек

В събота Чехия съобщи за 8 713 нови случая на коронавирус, което е най-големият общ дневен брой през уикенда. А Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията заяви, че е регистрирал 828 случая на 100 000 население през последните две седмици, повече от 10 пъти в сравнение със съседната Германия.

Тази седмица няма да вземем решение за блокиране. Ясно казахме, че ще изчакаме (до 2 ноември) за резултати, обясни Хавличек.

Вътрешният министър Ян Хамачек коментира, че комбинацията от нови мерки трябва да помогне за намаляване на R-числото, което измерва средното разпространение от един заразен човек, с 30-40%. Число над 1 показва експоненциално увеличение, а настоящият темп се оценява на около 1.4.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Разследват украинския земеделски министър за далавери с държавна земя

Украинската агенция за борба с корупцията разследва министъра на...

Китай посредничи на „Хамас“ и „Фатах“

Двете палестински групировки са във вражда от 2007 г.

Украински млекопреработватели удвояват износа си за България

Украинската асоциация на млекопреработвателите предвижда да увеличи двойно износа...

Al Jazeera: Израелски безпилотни самолети засилват наблюдението над Рафах

Израелските безпилотни самолети са засилили дейността си над Рафах. Това...

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, изпрати...

Първо в News24sofia.eu! Наркоманката Диона се появи в Софийския районен съд (СНИМКИ/ВИДЕО)

Делото срещу поп фолк певицата ще започне на 4 юни, като тогава ще бъдат разпитати вещите лица, изготвили експертизата за наличието на кокаин в кръвта й

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img