https://www.gerb.bg/bg

Радев и Йоханис в един глас: Миграцията и Шенген нямат общо

Снимка: архив БГНЕС

Президентът Румен Радев прие румънския си колега Клаус Йоханис, като двамата подписаха споразумение за стратегическо партньорство между двете държави.

Сегашната визита на румънския президент е по-важна отвсякога, защото издига двустранните отношения на ниво стратегическо партньорство„, подчерта Радев.

Румъния вече е вторият ни най-голям външнотърговски партньор на България след Германия, увеличава се туристическият обмен, сътрудничеството в сферата на отбраната, подчерта той.

Войната в Украйна е била сред основните теми на разговора между двамата президенти.

Предвид близостта ни до конфликта и големите ни национални малцинства в Украйна призоваваме за незабавно прекратяване на конфликта и спазване на международното право. България и Румъния ще продължат да бъдат гарант за стабилността и сигурността в региона, като приветстваме усилията на Румъния да отделя повече средства от националния си бюджет за изграждане на модерни отбранителни способности„, заяви Румен Радев.

От базисно значение са и инфраструктурните връзки, посочи още той.

И съобщи – съвсем скоро ще бъде подписан меморандум между София и Букурещ, който ще придвижи напред проекта за трети мост над река Дунав между двете държави, който следва да бъде изграден като дублиращ на съществуващия вече между Русе и Гюргево.

Работи се активно и за развитието на корабоплаването по Дунав, както и по постигането на диверсификация на региона по отношение на газовите доставки, проучване на възможностите за изграждане на ВЕЦ на Дунав и т.н.

Относно членството в Шенген Радев заяви: „Шенген остава приоритетна обща цел за нашите две държави. И ние заявяваме нашата решителност да полагаме още по-големи усилия за своевременното ни приемане по възможно най-бързия начин в Шенгенското пространство. Считаме, че несправедливата бариера, поставена пред двете ни държави, не трябва да се използва за решаване на вътрешнополитически проблеми в някои партньорски държави„.

Президентът предложи: Да се изгради оперативен център у нас, който да събере на едно място представители на спецслужбите на страните, засегнати от мигрантския натиск по т.нар. „Балкански маршрут“, в рамките на който да се споделя изпреварваща и своевременна информация, позволяваща разкритие на каналите изцяло, а не само на залавяне на крайните извършители.

Миграцията и Шенген нямат общо„, се съгласи и президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Готови сме да участваме във всички инициативи, които могат да разрешат проблема. Но в замяна на това искаме да ни се признае правото за Шенген и то още през тази година„, заяви държавният глава на северната ни съседка.

Букурещ разчита и на нашата подкрепа за членство на Молдова в ЕС. Освен това – Румъния щяла да продължи с „комплексната“ си подкрепа за Украйна във войната й за териториална цялост.

Не бе подмината и темата със сваления от руски изтребител американски дрон над Черно море. Клаус Йоханис не влезе в конкретика, коментира случая като тежък и препрати към официалното съобщение на американската страна.

Румен Раев използва случая, за да призове отново за прекратяване на конфликта между Русия и Украйна.

Трябва да бъдем изключително внимателни и проактивни с това, което се случва, говорейки за руската агресия в Украйна. Този конфликт вече прераства в глобален икономически сблъсък, но ние трябва да направим всичко възможно, за да не прерасне в глобален военен сблъсък. Ако конфликтът продължава, ще продължи да разширява своя обхват и форма, а като пример президентът даде атаката срещу Керченския мост, тази срещу Северен поток, както и паданета на ракета в Полша и свалянето на дрон от вчера.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Букмейкърите се активираха в навечерието на изборите 2 в 1

Редица сайтове за онлайн залози се активизираха в навечерието...

Папата отново призова за преговори за мир в Украйна

Папа Франциск в интервю за журналисти от американската телевизионна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Тбилиси протестиращи изгориха руския флаг

В събота вечерта протестиращи в Тбилиси демонстративно изгориха руското знаме и...

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Това е станало при ракетен удар по Севастопол

Само в News24sofia.eu! Букмейкърите се активираха в навечерието на изборите 2 в 1

Редица сайтове за онлайн залози се активизираха в навечерието...

„Съюз такси“ не подкрепя протестите на таксиметровите шофьори в София

Сдружението с нестопанска цел "Съюз такси" заяви, че не...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg