Реклама

https://www.gerb.bg/bg

В университетите да се изучава ранното детско развитие, предлага ПП

Снимка: архив БГНЕС

Стратегия за ранното детство разработват експерти от „Продължаваме промяната“ и от неправителствения сектор. Готовият документ ще бъде предложен на изпълнителната власт, независимо от коя политическа сила е излъчена тя. Това стана ясно от среща между експертния съвет по образование на ПП и представители на организации с опит в сферата на децата.

Николай Денков – зам.-председател на парламентарната Комисия по образование и наука в 48-ото НС, заяви, че в Министерството на образованието е разработена Национална рамка за качество на образованието и грижата в ранна детска възраст, която ще бъде взета предвид при изготвянето на стратегическия документ.

От своя страна изпълнителният директор на фондация „За нашите деца“ Иванка Шалапатова припомни, че преди години национална работна група към МОН е изготвила първоначален проект на стратегия за ранното детско развитие, който също може да се използва.

Според участниците в срещата бъдещата стратегия трябва да разглежда ранното детско развитие в цялост с неговите здравни, социални, образователни, емоционални и други аспекти.

Важен въпрос, свързан с първите няколко години на детето, е наличието на комплексно подготвени специалисти, които да реализират подобна стратегия. В тази връзка се обмисля създаването на бакалавърска програма по ранно детско развитие. По думи на Денков в нейния учебен план трябва да се включат дисциплини от различните сфери, които засягат всички страни на ранното детско развитие, като тези дисциплини могат да се четат от преподаватели от различни университети.

Той обясни, че първите бакалаври по ранно детско развитие ще излязат от университетите най-рано след пет-шест години. Междувременно може да се организира допълнителна квалификация на завършилите начална и предучилищна педагогика, така че да бъдат подготвени за една-две години и да влязат в детските ясли като педагогически специалисти. Може да се помисли и за въвеждането на статута на помощник-учителите със средно образование, чиято подготовка да се провежда в последната степен на средното образование.

Неправителственият сектор предлага да се осигурят патронажна грижа за семейства с деца в ранна възраст, както и ранна интервенция при деца със затруднения. Необходимо е също колкото може повече родители да бъдат стимулирани да изпращат децата си в ясли.

От ПП посочват, че на базата на бъдещата Стратегия за ранното детство ще се разработят закони и подзаконови нормативни документи и ще се осигури адекватно финансиране и подготовка на специалисти.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ: Русия използва химическо оръжие в Украйна

В нарушение на международната забрана

САЩ призовава Китай и Русия да не използват AI за разполагане на ядрени оръжия

Държавния департамент за контрол на оръжията в САЩ призова Китай...

Русия осъди връщането на украинските мъже от чужбина за фронта

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече...

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

Димитър Главчев предлага финансова помощ на Националния съвет на религиозните общности

Служебният премиер Димитър Главчев проведе днес среща с представители...

Иван Литвиненко: Има как Националната детска болница да бъде построена по-бързо

Не исках да повярвам, че Министерският съвет разреши строежа...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img