https://www.gerb.bg/bg

8 общини в страната са с население над 100 000 души

Снимка: архив БГНЕС

България е разделена административно-териториално на 28 области и 265 общини, в които има обособени 3 159 кметства, по данни на Националния статистически инсатитут (НСИ) за към 31 декември 2022 година. Столична община е разделена на 24 района, Пловдив – на 6, а Варна – на 5.

Населените места в страната към края на миналата година са 5 256. Градовете са 257, селата – 4 999, а селищните образувания са 165 – 8 с национално и 157 с местно значение.

България е разделена териториално и на статистически райони, образуващи 3 нива в съответствие с изискванията на общата Класификация на териториалните единици за статистически цели (NUTS), прилагана в Европейския съюз. Първите две нива: NUTS1 – статистически зони, и NUTS2 – статистически райони, не представляват административно-териториални единици, докато третото ниво NUTS3 – области, включва административно-териториални единици, които обхващат територията на едноименните 28 области, на които е разделена административно-териториално страната.

В Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици (ЕКАТТЕ) за периода 1 януари – 31 декември 2022 година са регистрирани няколко промени. С Решение № 432 от 5 юли 2022 г. – Министерският съвет присъединява село Каменар (ЕКАТТЕ код 35691), община Поморие, област Бургас, към град Поморие (ЕКАТТЕ код 57491), община Поморие, област Бургас (ДВ, бр. 53/08.07.2022 г.). С Решение № 891 от 2 август 2022 г. – Общинският съвет в Поморие закрива кметство Каменар (ЕКАТТЕ код BGS17-10), община Поморие, област Бургас (ДВ, бр. 53/09.09.2022 г.).

Към 31 декември 2022 г. областите в страната са 28, а общините – 265.

Административни области в България към 31 декември 2022 година

Средната площ на една област е 3 964 кв. километра. Най-големите по територия области в страната са Бургас, София, Благоевград и Пловдив, а най-малките – Перник, Габрово и София (столица). Най-малката по територия област в страната – София-град, същевременно е с най-голямо население, като тя е единствената с над 1 млн. жители. Най-малка по население е област Видин – 72 754 души.

Общини в страната към 31 декември 2022 г.

Най-многобройно е населението на Столична община. Освен нея още 7 общини в страната са с над 100 000 жители – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Сливен и Плевен. Населението в тези 8 общини представлява 40.7% всички жители на страната.

Към края на 2022 г. 142 от всички 265 общини са с население под 10 000 души, като жителите им представляват 11.9% от общото население в страната. Най-малко населената община в страната е Трекляно (област Кюстендил) с едва 470 жители, следвана от община Бойница (област Видин) с население от 740 души.

Средната площ на една община в България е 419 кв. километра. Най-голямата по територия община в страната е Сливен. Освен нея още 7 общини са с територия над 1 000 кв. км – Столична, Добрич-селска, Тунджа (област Ямбол), Самоков (област София), Средец (област Бургас), Стара Загора и Карлово (област Пловдив).

Най-малката по територия община е Челопеч (област София). 10 общини освен нея още имат с територия под 100 кв. км – Николаево (област Стара Загора), Ямбол, Антон (област София), Чавдар (област София), Долна баня (област София), Стамболийски (област Пловдив), Белослав (област Варна), Сопот (област Пловдив), Кричим (област Пловдив) и Перущица (област Пловдив).

9 общини в България са съставени само от едно населено място – техният общински център. Това са общините Пловдив, Добрич, Ямбол, Кричим, Перущица, Копривщица, Челопеч, Антон и Чавдар.

Съставни административно-териториални единици:

Районите в Столична община и градовете Пловдив и Варна са общо 35. Кметствата в страната са 3 159.

Населението на Столична община е неравномерно разпределено в отделните ѝ административни райони. През 2022 г. в два от тях – „Люлин“ и „Младост“, живеят 15.9% от жителите на Столична община, като и двата района са с население по над 100 хил. души. Най-малкият район в Столична община е Банкя с население 11 635 души, или 0.9% от населението на общината.

Населението на Пловдив е сравнително равномерно разпределено по административни райони – между 10.8% за „Западен“ и 22.6% за „Южен“.

Разпределението на населението в районите на Варна варира от 7.2% в „Аспарухово“ до 32.2% в район „Приморски“, който е и единственият с население над 100 000 души.

Териториални единици в България към 31 декември 2022 година:

Населените места без нито един жител са 205, като най-голям брой от тях се намират в областите Велико Търново (69), Габрово (68), Кърджали (9), Смолян (9) и Кюстендил (9). В 1 249 села, или в 23.8% от населените места, живеят от 1 до 49 души. С население над 100 хил. души са шест града в страната, в които живее 35.0% от населението на България.

Териториални единици за статистически цели към 31.12.2022 година

В съответствие с изискванията на общата Класификация на териториалните единици за статистически цели (NUTS), прилагана в Европейския съюз, териториалните единици за статистически цели са:

  • NUTS0 – Република България;
  • NUTS1 – две статистически зони;
  • NUTS2 – шест статистически района;
  • NUTS3 – 28 области.
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Леко поскъпват храни, плодове и зеленчуци

Поевтиняват лук, ягоди, мляко и боб, захар и олио

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за „чуждестранните агенти“

Днес Европейският съюз призова Грузия да оттегли своя спорен...

Намериха тленни останки край Ботевград, разследват версията за тежко убийство

Във вторник мъж от село Новачене бил обявен за издирване

Редица страни поискаха израелската ПВО след успеха ѝ при атаката на Иран

Израелските ПВО системи "Стрела" (Arrow) спомогнаха за осуетяването на...

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици във Варна

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици,...

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg