430 млн. лв. дадени за свлачища, само пътят за Рилския манастир е готов

Останалите 83 свлачища дори нямат разрешение за строеж

Прочитания 5790
0 0
Снимка: БГНЕС

430 милиона лева са дадени от държавата на Агенция „Пътна инстфраструктура“, за да извърши дейности по укрепване на свлачища и срутища по републиканската пътна мрежа. Към момента обаче е финализирана работата само по един обект – свлачището по пътя за Рилския манастир. В същото време повечето от обектите дори не разполагат с разрешение за строеж.

Това съобщи на брифинг служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Припомняме, че именно със свлачището по пътя за Рилския манастир бившият премиер Борисов искаше да се илюстрира работата на правителството, въпреки че само няколко дни след негова проверка, то отново се срути.

От МРРБ са поканили на среща всички фирми изпълнители. Нито една от тях обаче не се е явила.

По думите на Комитова правителството „Борисов 3“ дава 430 млн. лева от бюджета на АПИ за решаване на проблема, а агенцията от своя страна слкючва договори с 25 фирми на стойност 188 млн. лева. По силата на тези договори следва да бъдат укрепени 84 свлачища.

Към днешна дата от всички 84 броя обекти има само един изпълнен – това е срутището до Рилския манастир с похарчени 6 милиона лева по правилата на инвестиционния процес с разрешение за строеж„, каза министърът.

Към днешна дата 83 от всички 84 проекта са едва в начална фаза, подчерта Комитова.

Към днешна дата нямаме нито едно разрешение за строеж. Очакваме след около 20 дни да излезе едно разрешение, а за останалите проекти, които са в напреднала фаза, очакваме този процес да продължи до две-три години„, каза тя.

В края на 2021 година сроковете на тези договори изтичат, парите са изплатени, но дейностите по строеж не са факт, посочи още Комитова.

Припомняме, че след уволнението си бившият директор на АПИ Георги Терзийски заяви, че именно отпускането на финансиране е ключов фактор, за да започне процесът на проектиране и строителство на първо място.

Не е в нашите компетенции да кажем дали това е законно или не, но това не е правилно разходване на публичен ресурс, заяви регионалният министър.

С нашият малък капацитет няма какво друго да направим, освен да изискаме проверка от АДФИ и НАП и да чакаме резултатите, които ще излязат“, добави главата на регионалното ведомство.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Официално: Борислав Михайлов отново е президент на БФС

Това реши съдът