https://www.gerb.bg/bg

29 загинали след най-тежките наводнения от десетилетия в Сомалия

Снимка: EPA/STR

29 души загинаха в Сомалия, а други 300 000 бяха принудени да напуснат домовете си след най-тежкото наводнение от десетилетия в страната. Причината са проливните дъждове, които наводниха градове в Източна Африка. Това обяви днес Националната агенция за управление на бедствия в страната, съобщава „Ройтерс“.

Властите се опитаха да спасят хиляди заседнали заради наводненията хора, които дойдоха след най-голямата суша в региона от 40 години. „Това, което се случва днес, е най-лошото от десетилетия. По-лошо е дори от наводненията през 1997 г.„, каза Хасан Исе, управляващ директор на агенцията. Броят на загиналите и броят на разселените хора вероятно ще нарасне още, добави Исе, тъй като много хора са заседнали заради наводненията.

Не помня такива наводнения през живота си„, каза Мохамед Фарах, местен старейшина в град Байдоа, югозападна Сомалия. „Хората продължават да се евакуират и търсят високо място.“

Най-малко 2400 души остават откъснати в град Луук, където река Джуба излезе от бреговете си, съобщиха от ООН.

Луук е заобиколен от реката и ни заплашват наводнения. Хората продължават да бягат от града. Някои все още са заседнали. Нашите магазини бяха отнесени от водата“, каза Ахмед Нур, търговец в Луук.

Наводненията в съседна Кения убиха най-малко 15 души и потопиха мост в Уганда. Освен това са прекъснали път, свързващ Кампала с петролните находища в северозападната част, съобщиха Червеният кръст на Кения и пътната служба на Уганда.

Регионалният потоп е причинен от комбинирания ефект на две метеорологични явления, Ел Ниньо и дипола в Индийския океан, обясни Назанин Мошири, климатичен анализатор в Международната кризисна група. Ел Ниньо и диполът на Индийския океан са климатични модели, които влияят върху температурите на повърхността на океана и причиняват валежи над средното ниво.

Щетите от наводненията са много по-лоши, защото почвата е толкова повредена от безпрецедентна скорошна суша; годините на конфликти и присъствието на милицията „Ал Шабаб“ също са усложнили и оскъпили изграждането на защита и устойчивост срещу наводнения„, каза Мошири.

Учените казват, че изменението на климата причинява по-интензивни и по-чести екстремни метеорологични явления. В отговор африканските лидери предложиха нови глобални данъци и реформи на международните финансови институции, за да подпомогнат финансирането на действията по изменение на климата.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

България не приема изявления и поведение, които противоречат както...

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg