https://www.gerb.bg/bg

15 загинали при ракетна атака срещу жилищна сграда в Украйна

Снимка: Aris Messinis/AFP/Getty

Най-малко 15 души бяха убити, след като руска ракета удари жилищна сграда в град Часов Яр в източната част на Украйна, съобщи bbc. Повече от 20 души все още може да са блокирани в развалините, съобщиха официални власти днес.

Ракетното нападение в събота през нощта е последното от скорошна серия от атаки с големи жертви срещу цивилни структури. Най-малко 19 души загинаха, когато руска ракета удари търговски център в град Кременчук в края на юни, а 21 души бяха убити, когато жилищна сграда и зона за отдих бяха подложени на ракетен обстрел в района на Южна Одеса този месец. Русия многократно е заявявала, че поразява само цели с военна стойност във войната. На брифинг на руското министерство на отбраната в неделя нямаше коментар за Часов Яр.

Павло Кириленко, губернатор на област Донецк, която включва Часов Яр, каза, че градът с около 12 000 жители е бил ударен от ракети „Ураган“, които са изстреляни от системи, пренасяни от камиони.

По-късно украинските служби за спешна помощ съобщиха, че броят на загиналите е нараснал до 15 и че около две дузини души са под останките. Спасителите са установили гласов контакт с най-малко трима души, блокирани в развалините, се казва в съобщението.

Часов Яр е на около 20 километра (12 мили) югоизточно от Краматорск, град, който се очаква да бъде основна цел на руските сили, докато те се насочват на запад.

Донецката област е една от двете провинции заедно с Луганск, които съставляват региона на Донбас, където сепаратистките бунтовници се бият с украинските сили от 2014 г. Миналата седмица Русия превзе град Лисичанск, последната голяма крепост на украинската съпротива в Луганск.

Руските сили вдигат „истински ад“ в Донбас, въпреки оценките, че са взели оперативна пауза, каза в събота губернаторът на Луганск Сергей Хайдай.

След превземането на Лисичанск някои анализатори прогнозираха, че войските на Москва вероятно ще отнеме известно време, за да се превъоръжат и прегрупират.

Но „засега няма оперативна пауза, обявена от противника. Той все още атакува и обстрелва земите ни със същата интензивност, както преди„, каза Хайдай. По-късно той каза, че руската бомбардировка на Луганск е преустановена, защото украинските сили са унищожили складове за боеприпаси и казарми, използвани от руснаците.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Литовският президент води на изборите в страната

Литовският президент Гитанас Науседа изглежда е на път да осигури...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Ердоган: Нетаняху би накарал и Хитлер да ревнува с „геноцидните си методи“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е достигнал такова ниво с...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

Прокуратурата изплаща 74 хил. лв. обезщетение на наследниците на Алексей Петров

Прокуратурата изплаща 74 хил. лв. обезщетение на наследниците на...

Българин задигна такси в Румъния и завърши в ареста

Българин открадна таксиметров автомобил в Румъния, съобщават БТА и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg