https://www.gerb.bg/bg

15 ВиК дружества ще получат по-малко от исканото увеличение на цените

15 регионални ВиК оператора ще получат през 2023 г. по-малко увеличение на цените на ВиК услугите в сравнение с одобрените цени в техните бизнес планове. За шест от тези дружества действащите към момента цени дори ще бъдат намалени. За 5 регионални дружества пък се предлага по-високо увеличение спрямо одобрените цени на ВиК услуги – в областите Варна, Плевен, Русе, Смолян и Стара Загора. Това се предвижда е доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и проект за промяна на одобрените цени на ВиК услуги за 2023 г, разгледани на открито заседание и обществено обсъждане на 6 декември, съобщиха от регулатора.

По закон след третата и след петата година от приемането на бизнес плановете на ВиК дружествата КЕВР трябва да ги актуализира утвърдените тях цени на услугите за следващата година, като отчита инфлацията и изпълнението на заложеното в плановете. В края на 2020 г. комисията е отчела степента на изпълнение на одобрените бизнес планове след третата година на регулаторен период 2017-2021 г. и е изменила одобрените цени на ВиК услуги за 2021 г. Със сегашната процедура регулаторът отчита изпълнението на одобрените бизнес планове през останалите две години от предишния регулаторен период – 2020 г. и 2021 г. През 2022 г. е извършен цялостен регулаторен преглед, включващ планови проверки на дейността на всички ВиК дружества за 2020-2021 г. При промяната на цените на услугите регулаторът отчита и ефекта от изпълнението на инвестициите, заложени от дружествата в техните бизнес планове, както и изпълнението на единните показатели за ефективност.

КЕВР контролира изпълнението на параметрите в бизнес плановете, тъй като в тях е заложен ангажиментът клиентите да получават качествена услуга срещу определената цена. Всяко неизпълнение на показателите от бизнес плана е нарушение на този ангажимент и води до съответната промяна в цената.

Предлаганите промени на цените за 2023 г. са според актуалната индивидуална оценка за резултатите от дейността на всеки отделен ВиК оператор с одобрен бизнес план. ВиК операторите, които са поели в бизнес плановете си конкретни ангажименти, но качеството на услугите им е влошено и обещаните инвестиции не са изпълнени, се санкционират и се намаляват одобрените им цени за 2023 г. За дружествата, които са доказали високо изпълнение на заложените цели, одобрените цени се увеличават.

В откритото заседание участваха представители на ВиК дружества от цялата страна, а в общественото обсъждане се включиха от МРРБ, омбудсманът Диана ковачева, браншовите синдикати на КНСБ и КТ „Подкрепа“, Българската асоциация по водите, Съюзът на ВиК операторите, „Изправи се.бг“ и от община Бургас.

В 14-дневен срок участниците в общественото обсъждане могат да внесат в КЕВР писмени становища по проекта за решение за изменение на одобрените с бизнес плановете цени на ВиК услуги за 2023 г. Окончателно решение ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 30 декември 2022 г.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Москва обяви за издирване още украински политици

Бившият ръководител на Съвета за национална сигурност на Украйна...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg