https://www.gerb.bg/bg

120 евродепутати искат гласът на Орбан в ЕС да бъде заглушен

Снимка: EPA

Финландският евродепутат Петри Сарвамаа е събрал нужните му 120 подписа под петиция с искане Унгария да бъде лишена от правото на глас в Съвета на ЕС. Сарвамаа съобщава това в Twitter (X).

Петицията вече има подкрепата на 120 депутати от различни политически групи в ЕП и няколко държави членки. Така тя ще бъде внесена за разглеждане в ЕП.

„Ние сме една стъпка по-близо до лишаването на Орбан от правото му на глас… След това би било много важно да оценим окончателната цялостна подкрепа за идеята за петиция в пленарна зала“, заявява Сарвамаа.

Според евродепутата неговите предложения могат да бъдат включени в резолюцията на Европейския парламент за Унгария, за която депутатите ще гласуват следващата седмица.

Евродепутатът предлага да се приложи процедурата в съответствие с член 7, част 2 от Договора за ЕС. Той предвижда възможност за спиране на определени права, включително гласуване в Съвета на ЕС, по отношение на държава, която многократно е нарушавала ценностите на Европейския съюз.

Лидерите на страните от ЕС трябва да проведат на нова среща по въпроса за финансовата помощ за Украйна на 1 февруари.

Въпреки че някои членове на Съюза остават с резерви към идеята за налагане на ограничения на Будапеща, този въпрос се обмисля, както писаха много издания още през миналата година. Вместо това те възнамеряваха да покажат на унгарския премиер Виктор Орбан „пълната цена“ от изолирането на страната в рамките на ЕС, така че да го принудят да промени решението си относно отпускането на средства за Украйна.

По време на дискусията на Европейския съюз (ЕС) относно присъединяването на Украйна към блока, германският канцлер Олаф Шолц демонстрира дипломатическо решение на върпоса с ветото на Унгария, което бе възприето и малко хумористично, но има дълбок подтекст – германският канцлер „изведе“ навън унгарския премиер Виктор Орбан по време на гласуването, а Украйна получи всички останали 26 гласа „за“.

През декември унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето на пакета от помощи от ЕС. Преди дни унгарският премиер Виктор Орбан посочи условието, за да отблокира четиригодишната финансова помощ за Киев – тя да се преразглежда всяка година.

Този въпрос става още по-належащ предвид задънената улица в Конгреса на САЩ, където въпросът за военната помощ на Киев също не може да бъде решен.

През декември Брюксел вече деблокира финансирането от ЕС за Унгария в размер на 10 млрд. евро, което преди това беше замразено поради опасения за върховенството на закона, като това не беше първата отстъпка, на която Европейската комисия се съгласи, за да получи гласа на Унгария.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Международно издирван чешки гражданин е заловен в София

Чешки гражданин е задържан при спецакция в София. Мъжът...

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетна в Кърджали

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетно момиче в Кърджали. Това съобщиха...

Делян Пеевски зове РСМ да изпълни коректно договора с България

Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически...

Лек ръст бележи строителството през март

Индексът на продукцията в сектор "Строителство" през март 2024...

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

Украйна може да мобилизира около 10-20 хиляди затворници

Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви в...

Откриха нарушения при лечението на 104-годишна жена във видинската болница

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) откри нарушения при лечението на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Батерия на е-тротинетка предизвика пожар в апартамент във Варна

Батерия на електрическа тротинетка предизвика пожар в апартамент във...

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетна в Кърджали

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетно момиче в Кърджали. Това съобщиха...

ИПИ пита какво наложи странната процедура за цената на хляба

В последния си работен ден 49-ото Народно събрание достигна...

Полицията разби наркооранжерия в бивша мандра в Радомирско (СНИМКИ)

Иззети над 370 растения и около 200 разсада марихуана

Димитър Главчев се захваща с „Лукойл“

Агенция "Митници" и НАП ще извършват физическа инвентаризация на...

Съветът за национална сигурност на Филипините вдигна мерника на китайските дипломати

Съветът за национална сигурност на Филипините призова китайските дипломати...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg