https://www.gerb.bg/bg

Жилищата поскъпват още през 2022 г., но предлагането пак няма да догони търсенето

Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да задоволи търсенето. Това прогнозират от Националната асоциация на строителните предприемачи за предстоящата 2022 г.

Те посочват, че освен традиционните причини като личната необходимост и стремежа за сигурно вложение на средствата, има и допълнителни фактори за катализиране на активността.

Председателят на НАСП Георги Шопов отбелязва, че трайна тенденция е вътрешната миграция – все повече хора продължават да се местят към големите градове, където могат да намерят по-добри доходи и условия за живот. Големите градове са предпочитани и от сънародниците ни, които са работили в чужбина и се връщат в България, за да се установят трайно. И двете групи са активни купувачи на имоти.

Сред ключовите фактори, които ще окажат силно влияние на строителния сектор догодина, според него е и стремежът на хората към подобряване на средата, която обитават. Вече е устойчива групата от купувачи, които до момента са живели в панелни жилища, но разполагат със заделени средства, които решават да вложат в апартамент ново строителство. За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.

Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп до тези кредити също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г., прогнозира Шопов и допълва, че неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставят все по-малко колебания у хората какво да правят със спестяванията си – тези купувачи искат да предпазят свободните си средства от обезценяване.

Според него не само активността и интересът на купувачите ще са причина предлагането да не може да „догони“ търсенето. Фактор за това са и някои затруднения при изграждането на нови проекти. Като такива Шопов посочва голямата административна тежест при реализацията на всеки нов обект, както и дефицитът на свободни терени с подходяща изградена инфраструктура.

НАСП очаква, че догодина ще станем свидетели на допълнителен ръст в цените, който ще бъде около 17%. Основната причина за това ще е динамично покачващата се инфлация. От асоциацията посочват, че към момента ръстът в цените на строителните материали се равнява на 27% от началото на 2021 г. Има сериозна парична маса, която е пусната в обращение. Друга причина за поскъпването е административната тежест в инвестиционния процес, която води до намаляване на предлагането, а оттам – до повишаване на цената на крайния продукт.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нетаняху настоява ултраортодоксалните евреи също да служат в армията

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в четвъртъ реши да представи силно...

Катастрофа затвори тунел „Люлин“ (СНИМКИ)

Няма информация за тежко пострадали

Осъдиха бивш вътрешен министър на Гамбия за престъпления срещу човечеството

Висшият наказателен съд на Швейцария осъди бивш вътрешен министър...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

ООН даде зелен сигнал за Палестина

САЩ искат гаранции за сигурността на Израел

Израел отново удари Баалбек

САЩ искат ясен план за Газа

Предлагат улица в столичния кв. „Манастирски ливади“ да носи името на Джони Пенков

Кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов предложи на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg