Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Зеленски за прекратената зърнена сделка: Русия е предсказуема

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Русия започна умишлено да изостря хранителната криза още през септември, когато блокира движението на кораби с украински храни. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, цитирано от „Укринформ“.

Днес дойде доста предсказуемо изявление от Русия – изявление, че окончателно отменят инициативата за износ на зърно. Но всъщност това не е тяхно решение днес. Русия започна съзнателно да задълбочава продоволствената криза още през септември, когато блокира движението на кораби с наши храни. От септември до днес в зърнения коридор вече са се натрупали 176 кораба, които не могат да следват своя маршрут. Някои зърновози чакат повече от три седмици. Това е абсолютно умишлена блокада от страна на Русия. Това е абсолютно прозрачно намерение на Русия да върне заплахата от мащабен глад в Африка и Азия„, заяви той.

В момента в морето има повече от 2 милиона тона храна, отбеляза той. Това означава, че достъпът до храна всъщност се е влошил за повече от 7 милиона потребители.

Алжир, Египет, Йемен, Бангладеш, Виетнам, други страни – много различни страни, от различни части на света. Но всички те могат да бъдат еднакво дестабилизирани от това руско решение да блокира износа. Подчертавам: това решение беше взето от Русия явно през септември. Тази опашка от кораби с храна в морето може да свидетелства за това„, подчерта президентът.

Той отбеляза, че Русия поне два пъти е атакувала военноморските сили на Украйна по време на операцията „Зърнена инициатива“, точно онези сили, които гарантират безопасността на зърнения коридор. Сега е необходим силен международен отговор, както на ниво ООН, така и на други нива, особено на ниво Г-20.

Как може Русия да бъде сред Г-20, ако умишлено полага усилия да доведе до гладна смърт на няколко континента? Това са глупости. Русия няма място в Г-20. Всички партньори виждат тази изкуствена опашка от съдове. Те виждат какво направи Русия, за да попречи на инициативата за зърно. Те виждат, че дори корабите със зърно, които са договорени в рамките на Продоволствената програма на ООН за най-бедните страни, не получават гарантирана възможност да преминат през морския път. Русия прави всичко, за да гарантира, че милиони африканци, милиони жители на Близкия изток и Южна Азия ще се окажат в условията на изкуствен глад или най-малкото тежка ценова криза„, подчерта президентът.

Припомняме, че в събота Русия обвини Украйна и Великобритания в „терористични атаки срещу кораби на Черноморския флот и цивилни кораби, участващи в гарантирането на сигурността на зърнения коридор“ и обяви оттеглянето си от Черноморската инициатива за зърно. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова международната общност да не позволи на Русия да блокира под фалшив претекст зърнения коридор, който осигурява продоволствената сигурност на милиони хора. На 29 октомври сутринта във временно окупирания Севастопол прогърмяха експлозии. Украйна не потвърждава участието си.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обявиха тридневен национален траур в Чили

Президентът на Чили Габриел Борич обяви тридневен национален траур...

Полицията в Санкт Петербург ликвидира мъж, заплашил със самоубийство

В руския Санкт Петербург при престрелка е бил убит...

Русия осъди връщането на украинските мъже от чужбина за фронта

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Иран освободи екипажа на португалския кораб, свързан с Израел

Хосеин Амирабдолахян, външен министър на Иран Иран освободи екипажа на...

Северна Корея критикува САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Северна Корея разкритикува Съединените щати за доставката на ракети...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img