https://www.gerb.bg/bg

Защо се изплаши градският прокурор на София от Мартин Божанов-Нотариуса?

На снимката: Настимир Ананиев, Хамид Хамид, Никола Минчев, снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Градският прокурор на София Илияна Кирилова не се яви на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса. Тя трябваше да отговаря на депутатските въпроси относно евентуално наличие на групи за влияние в Софийска градска прокуратура и предприети мерки от страна на ръководството на СГП. Това стана ясно от разпространено прессъобщение на прокуратурата, което бе прочетено от председателя на временната комисия и депутат от парламентарната група на ПП-ДБ Никола Минчев.

Липсата на Кирилова предизвика гнева на депутатите от ПП-ДБ. Според Настимир Ананиев тя е отказала участие във временната комисия, тъй като се е изплашила.

Не ядем прокурори, но беше интересно, тъй като имах 9-10 въпроса към нея. В медиите, когато се явиш на интервю, ти задават въпроси, но може би ние искахме да зададем различни въпроси„, коментира с възмущение Ананиев.

Той запита макар и задочно пред медиите дали Кирилова е близка с Петьо Петров-Еврото и участвала ли е в разследването на КТБ? На Ананиев му е интересно и кой е препоръчал заместниците на Кирилова, като 4 от тях са назначени по изключение и са заобиколили процедурата по конкурса. Вярно ли е, че Иво Илиев, който е заместник на Кирилова, е бил на мястото на местопроизшествието на убийството на Нотариуса? Вярно ли е, че телефоните на Мартин Божанов са изтрити и има ли такава информация, продължи да пита Ананиев.

Той настоя да се помисли за законодателна инициатива заобикалянето на така нареченото „назначаване на магистрати и прокурори по изключение“. Всъщност „Семейството“ диктува много неща, изтъкна още Настимир Ананиев.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ добави, че Илиана Кирилова можела в по-ранен срок да обяви на народните представители, че няма да се яви на временната комисия. Иванов призова да бъде изпратено ново писмо до Кирилова за следващо заседание на временната комисия. Той настоя още да се проведат две заседания на временната комисия следващата седмица, за да се забързат темповете за работа и да се поканят повече гости.

Бойко Рашков от ПП-ДБ изтъкна, че неявяването на един високопоставен представител на прокуратурата не може да остане незабелязано и да се мълчи. Много е добре, че има представители на медиите и граждани. Заседанието на комисията, макар и без явяване на представители на прокуратурата, ще има съответно значение, загатна Рашков.

Той също имал много въпроси към Илиана Кирилова. Бойко Рашков смята, че шестте заместници на Кирилова са малко. На него не му е известно да има написан обвинителен акт и внесен в съда от ръководителя на Софийска градска прокуратура. Той ѝ пожела да получи още 6 заместници от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Рашков подчерта още, че Кирилова е назначена по изключение и инсталирана като началник на Софийската градска прокуратура. Той смята, че Петьо Петров-Еврото е бил ръководител на самата Кирилова дълго време.

Тези въпроси трябва да се повтарят на тези жена, защото вместо подчинените ѝ прокурори да съдействат за това Петьо Петров-Еврото записвал ли е съдии и прокурори, явявали се в ресторанта „Осемте джуджета“, или не„, ядоса се бившият вътрешен министър.

Рашков се възмути, че Кирилова можела да даде информация в медиите, а не можело да дойде в Народното събрание – това бил моралният облик на високопоставен български прокурор. Този прокурор вижда ли проблем в Софийската прокуратура изобщо? Има или няма проблем в прокуратурата, продължи да пита Бойко Рашков.

От БСП също взеха отношение по темата. Атанас Зафиров се почувствал доста неловко втора седмица да няма заседание на временната комисия.

Днес можеше да се направи по-голям лист с участници за изслушване по време на заседанието на комисията, но разбирам, че участвам в доста несръчно написан сценарий заради тежките преговори за коалиционното споразумение„, разкритикува Зафиров. Според него временната комисия се превръща в PR шоу.

Независимият народен представител и бивш депутат от ПП-ДБ и ИТН Радостин Василев заяви, че българската прокуратура е част от организираната престъпна група. Той също смята, че Кирилова е била на отчет при Петьо Еврото, който и е диктувал как да решава едни или други дела. Василев смята, че само с принудително довеждане могат да бъдат изслушани от кръга на „Осемте джуджета“.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Задържаха 24-годишен мъж, блъснал пешеходец на пътя Кюстендил – Дупница

Задържаха с полицейска заповед 24-годишен шофьор на лек автомобил...

„Левицата“ пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за...

Мъж е задържан за опит за убийство в Койнаре

Мъж на 38 години е задържан и с повдигнато...

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Турция ликвидира 17 бойци на ПКК

Турските сили ликвидираха 17 бойци от обявената за незаконна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

ISW: И през 2024 г. основната цел на Русия е превземането на Донецка и Луганска области

Украински официални лица продължават да подчертават, че основната цел...

БАБХ затвори месарски магазин в Ботевград заради лоши хигиенни условия

След извършена проверка инспекторите на Българска агенция по безопасност...

Задържан стреля по полицаи в участък в Париж

Мъж стреля и рани двама полицаи във френската столица...

Шолц осъди насилието срещу германски политици

Германският канцлер Олаф Шолц и лидерите на Европейския съюз (ЕС)...

Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с Китай

Днес Китай и Сърбия се споразумяха да следват "споделено бъдеще",...

Мъж загина при пожар в Смолянско

Нанесени са и материални щети

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg