https://www.gerb.bg/bg

ISW: И през 2024 г. основната цел на Русия е превземането на Донецка и Луганска области

Снимка: EPA/VALDA KALNINA

Украински официални лица продължават да подчертават, че основната цел на Русия за 2024 г. остава превземането на Донецка и Луганска области, тъй като руските сили планират настъпателната си операция през лятото на 2024 г.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Оттам припомнят, че наскоро руските сили са напреднали незначително в близост до Купянск, Авдеевка и град Донецк.

Първите доставки на възобновената американска военна помощ вече са пристигнали в Украйна в началото на тази седмица.

Вероятно ще са необходими още няколко седмици, преди западните оръжия и боеприпаси да пристигнат в пълния си мащаб на фронтовата линия.

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън обяви намерението на Великобритания да окаже дългосрочна подкрепа на Украйна.

Камерън дори заяви от Киев, че украинските сили могат да нанасят удари на навътре в територията на Русия с оръжията, предоставени от Лондон.

Украински официални лица посочиха, че руските сили в Украйна не са увеличили значително числеността си през последните месеци, но че руската армия продължава да подобрява бойните си качества като цяло, въпреки че от началото на войната е претърпяла широко разпространена деградация, особено сред елитните си части.

Украинските официални лица посочиха, че руските военни вероятно ще запазят сегашния си темп на подмяна на личния състав и няма да генерират значителен брой наличен личен състав, необходим за създаването на резерви на стратегическо ниво за по-мащабни настъпателни операции през 2024 г.

Командващият украинските сухопътни сили генерал – лейтенант Олександър Павлюк заяви в интервю за „Таймс“, че нито руските, нито украинските сили ще могат да постигнат победа в Украйна единствено чрез настъпателна война.

Това е последователна позиция, която украински официални лица и военни анализатори налагат през последните месеци.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи особено откровена оценка на неотдавнашния руски напредък в Украйна и се въздържа от категорични твърдения за успеха на руските военни усилия, вероятно в опит да смекчи вътрешните очаквания за близките бъдещи успехи на Русия в Украйна преди руската офанзивна операция през лятото на 2024 г.

Руски вътрешен източник, който обичайно е бил точен по отношение на предишни промени в руското военно командване, твърди на 2 май, че руското министерство на отбраната (МО) е сменило няколко високопоставени руски командири през последните месеци.

На 2 май НАТО заяви, че е „дълбоко обезпокоен“ от засилването на руските хибридни операции на територията на държавите – членки на Алианса и че тези операции представляват заплаха за сигурността на съюзниците.

Генералният директор на „Ростех“ Сергей Чемезов обяви, че руският държавен отбранителен конгломерат „Ростех“ увеличава производството си на всички варианти на управляеми бомби по време на среща с руския министър-председател Михаил Мишустин на 3 май.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Акция на ГДБОП в офис за бързи кредити „Хера кредит“, има няколко задържани (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=0Ihq6SSYnGo Акция на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП)...

Рекорден скок на атаките срещу медици и болници във военни зони

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони...

18-годишен прободе с нож тийнейджър в Кърджали и го прати в болница

16-годишно момче се озова в болница след кавга с...

Израел изтегля посланиците си от Ирландия и Норвегия

Реакция на признаването на палестинска държава

Двама пияни мъже заплашваха спешни медици във Ветово

Двама мъже са ругали и заплашвали медици в спешния...

И министрите минаха през матура с „Приказка за стълбата“

Премиерът Димитър Главчев започна днешното правителствено заседание с "Приказка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Социалните работници недоволни от увеличението на заплатите си

Настояват за второ повишение и заплашват с протести

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

Израел възнамерява да разшири офанзивата в Рафах

Израел възнамерява да разшири военната си офанзива в град...

Половината от американците са против центровете за задържане на мигранти

Около половината от гласоподавателите в САЩ се противопоставят на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg