https://www.gerb.bg/bg

Забраняват силната музика в кварталите на Ямбол

Снимка: iStock

Ямбол въвежда нови правила за движението на велосипеди и електрически тротинетки и забрана за силна музика в жилищните райони.

Велосипедистите трябва да се движат само по пътното платно, най-близо до дясната му граница. Придвижването с велосипед в пешеходни зони и по тротоари е позволено само ако има изградена велосипедна инфраструктура, или ако гражданинът се придвижва като пешеходец, бутайки велосипеда си.

Посочва се, че през последните четири години общината е инвестирала в изграждането на нови комбинирани велосипедни алеи в централна градска част, к-с „Златен рог“ и квартал „Аврена“. Изградени са и комбинирани велосипедни и пешеходни алеи от кръстовището до Регионална здравна инспекция до комплекс „Доктор Дончев“ и от училище „Христо Смирненски“ до кръстовището до РЗИ. Разширяването на велосипедната инфраструктура в града ще продължи.

В паркове, градини, на площади, детски площадки и пешеходни зони вече е въведена забрана за управлението на тротинетки и други индивидуални електрически превозни средства, с изключение на колички за лица с увреждания. Ако се наложи преминаване през такива зони, водачите трябва да слязат от превозното средство и да го бутат като пешеходци.

Влиза в сила и забрана за паркиране в паркове, градини, площади, детски и спортни площадки, пешеходни пространства и зелени площи, спирки на обществения транспорт, пътеки за преминаване, както и пред рампи за хора с увреждания. Изключение ще бъдат места, определени от общината, в рамките на паркове, градини и пешеходни пространства.

Глоби ще бъдат налагани и на водачи на такива превозни средства, които в останалите зони на града развиват скорост, по-висока от 25 км/час.

За всяко нарушение на забраната виновниците ще бъдат санкционирани с 50 лева.

300 лв. пък е имуществената санкция за фирмите, които предоставят под наем индивидуални електрически превозни средства и не отстранят допуснато нарушение.

Въвеждат се и нови мерки срещу провеждането на мероприятия на открито и силна музика по всяко време на денонощието подобни нарушения на обществения ред.

Предвижда се глоба от 50 до 1000 лв. и в наредбата за физически лица, които нарушат забраните за силна музика и шум. За юридически лица санкцията е от 100 до 2000 лв. при първо нарушение. Ще бъдат изземвани и задържани озвучителните уреди, апарати, тонколони и др. на отговорно пазене, докато собствениците им не заплатят санкцията.

В жилищни зони се забранява през цялото денонощие използването на музикални инструменти и озвучителни системи, с които се нарушава спокойствието на гражданите и обществения ред. Забраната обаче не важи за обществени прояви, за които общината е уведомена предварително и е издадено разрешение от кмета по надлежния ред.

Пълна забрана е въведена и за провеждането на сватбени, семейни и други частни събирания на тротоари, площади, улици, пространства между жилищни сгради, градини, паркове и други общински територии, както и в частни имоти, когато се нарушава общественият ред и спокойствието на гражданите.

В жилищните кооперации се забраняват всякакви дейности, които предизвикват шум, в следобедните часове от 14:00 ч. до 16:00 ч., както и през нощта от 22:00 ч. до 08:00 ч. в работни дни и от 23:00 ч. до 10:00 ч. в почивни дни.

Забранени в следобедните часове от 14:00 ч. до 16:00 ч., както и през нощта от 23:00 ч. до 08:00 ч. са и ремонтни и други дейности от битов и стопански характер в жилищни зони, които предизвикват шум, вибрации, отделяне на прах, дим и други замърсявания.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Мъж уби майка си в Севлиево, жената е намушкана осем пъти с нож

Разследването за убийството се води от Окръжната прокуратура в Габрово

Населението на Косово намалява

Предварителните резултати от преброяването в Косово показват, че населението на...

Мицотакис отново предупреди Скопие за пътя към ЕС

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис изпрати през уикенда ново...

Макрон кани Льо Пен на дебат преди изборите за Европейски парламент

Френският президент Еманюел Макрон е готов да дебатира с...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ФСБ настоява на украинския пръст в терора в „Крокус сити хол“

Директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников заяви,...

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Първо в News24sofia.eu! Певецът Емрах лети с 220 км/ч! (ВИДЕО)

Това далеч не е първият път, в който младият изпълнител се хвали с високи скорости

САЩ заподозряха Русия в изстрелване на космическо оръжие

Съединените щати твърдят, че миналата седмица Русия е изстреляла космическо...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg