https://www.gerb.bg/bg

Япония и Южна Корея санкционираха организации, снабдяващи Русия с оръжия от Северна Корея

Снимка: iStock

Южна Корея и Япония обявиха серия от санкции наложени на лица, организации и кораби, свързани с предполагаемото снабдяване с оръжия на Русия от Северна Корея, което е в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, съобщи „Ройтерс“.

В изявление на външното министерство на Сеул се казва, че санкции са наложени на седем севернокорейски лица и два руски кораба заради търговия с оръжия и други дейности между Пхенян и Москва. Руските кораби са превозвали голямо количество контейнери между Русия и Северна Корея, транспортиращи военни доставки в явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ и Южна Корея обвиниха Севера, че е прехвърлил оръжия на Русия, които се използват във войната с Украйна. Москва и Пхенян отхвърлиха обвиненията.

Япония санкционира 11 организации и едно физическо лице, включително руски групи, които участват във военно сътрудничество в подкрепа на инвазията на Русия в Украйна.

На пресконференция главният секретар на кабинета на Япония Йошимаса Хаяши заяви, че Северна Корея нарушава съответните резолюции на ООН, които напълно забраняват трансфера на оръжия и свързани материали към и от Северна Корея.

Според южнокорейското външно министерство един севернокорейски гражданин, представляващ контролирана от държавата компания, базирана в Сирия, е водил преговори за насърчаване на търговията с оръжия с руснак от Wagner Group между 2022 и 2023 г. Министерството цитира годишен доклад на групата от експерти на ООН.

Още едно лице, което е работило за компания, базирана в Русия, е обвинено за участие в доставянето на дизел от Русия за Северна Корея, каза още министерството, като обвини и двамата в нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Петима други севернокорейци са помогали за набирането на средства в подкрепа на развитието на ядрени и ракетни програми за Пхенян.

Припомняме, че Русия заплаши Южна Корея, че ще отговори на санкциите, наложени срещу руски лица и организации и определи действията като „неприятелски ход“.

Северна Корея е под санкции на ООН за своите балистични ракети и ядрени програми от 2006 г. и тези мерки бяха засилени през годините. Експерти на ООН, наблюдаващи санкциите срещу Северна Корея, не успяха да удължат мандата си след наложено вето от Москва, което накара Съединените щати и техните съюзници да търсят алтернативи.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Петър Витанов не разбира войната, която БСП води с президентството

Положителен знак е желанието да се спре войната с...

НАТО дискутира поставянето на ядрени оръжия в бойна готовност

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия,...

Още един месец ще е забранен износът на инсулин

С нова заповед се продължава забраната за износа на инсулини и...

Ремонт на пътя от Сарафово към Бургас предизвика недоволство

Ремонтирането на пътя от Сарафово към Бургас предизвика недоволство...

Китайски и филипински кораб се сблъскаха в Южнокитайско море

Филипински и китайски кораб са се сблъскали в Южнокитайско...

Пътнически и товарен влак се удариха в Индия

Товарен и пътнически влак се сблъскаха в Индия. Инцидентът...

Президентът свиква 50-ото Народно събрание в сряда

Президентът Румен Радев свиква 50-ото Народно събрание на 19...

Психично болен нападна с нож момиче в София

Психично болен мъж нападна момиче с нож в София,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Почина бившият апелативен прокурор на София Радослав Димов

Почина бившият апелативен прокурор на София Радослав Димов. Това съобщиха...

Очакваната визита на Путин във Виетнам разгневи САЩ

Руският президент Владимир Путин ще посети Ханой тази седмица,...

ДАНС се занимава с Обществения съвет към Националната детска болница?

Срещу мен и срещу колегите от Обществения съвет за...

Румен Радев: Трябват законодателни промени за по-бързото закупуване на безпилотни системи (СНИМКИ)

Необходими са промени в българското законодателство, които да ускорят...

Заровете в ЕП са хвърлени – има гласове за проевропейско мнозинство

Няма големи изненади в Европейския парламент и заровете са...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg