https://www.gerb.bg/bg

За ЕК реалистичната дата за влизането ни в Еврозоната е януари 2025

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Европейската комисия подкрепя България в усилията й да стане част от Еврозоната. Това заяви пред Нова телевизия Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК.

Трябва да изпълняваме Маастрихтските критерии. Няма обаче да успеем да покрием критерият за инфлация. Затова е трябвало да отложим датата 1 януари 2024. Практиката в ЕС е именно да се изпълняват критериите от Маастрихт, обясни той.

Относно законите, които трябва са приемем – те се отнасят за периода след европейския валутен механизъм. Инфлацията е проблем, който изисква по-сериозни усилия, каза Домбровскис. Твърде голямо е неизпълнението на критериите за инфлация у нас, по думите му. Ако изпълним всички критерии, можем да влезем в „клуба на богатите“, но той не се ангажира с конкретна дата. Възможна дата все пак според Валдис Домбровскис е 1 януари 2025.

Влизането в Еврозоната носи ползи, по думите му. Те способстват за икономическото развитие на страната. Еврото създава една добра основа за икономическо развитие, категоричен бе Домбровскис. Според него важно е да не се отказваме от пътя към еврото заради престоя в „чакалнята“ на Еврозоната.

От думите му стана ясно, че България не е страната с най-висока инфлация в Източна Европа и похвали фискалната ни политика. Домбровскис съветва да се укротят енергийните цени, за да намали инфлацията. ЕК препоръчва и мерки за подкрепа на икономиката.

Брюксел очаква да приемем още закони за борба с прането на пари, стана ясно от коментара му за санкциите по закона „Магнитски“.

Трябва да продължим да оказваме цялата необходима помощ на Украйна, категоричен бе заместник-председателят на ЕК. Трябва да продължат и санкциите срещу Руската федерация. Русия извърши брутална и незаконна агресия, Русия трябва да бъде спряна, подчерта той.

Имаме добро сътрудничество с българските власти, каза още Валдис Домбровскис.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

САЩ прави крачка към легализиране на марихуаната на федерално ниво (ВИДЕО)

Министерството на правосъдието на САЩ официално предприе прекласифициране на...

Храната в детската градина не е причинила натравянето на 48 деца в Сливен

Храната в учебното заведение не е причинила натравянето на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ким Чен-ун инспектира новата тактическа ракетна система на Северна Корея

Върховният лидер на Северна Корея Ким Чен-ун е инспектирал в...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Леко поскъпват храни, плодове и зеленчуци

Поевтиняват лук, ягоди, мляко и боб, захар и олио

Насилник от Петричко се изправя пред Темида

Районна прокуратура - Благоевград, Териториално отделение - Петрич, привлече...

Москва: Украйна атакува три руски региона

Напрежение на фронтовата линия

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg