https://www.gerb.bg/bg

За добрата или лошата Конституция спориха в комисия

Снимка: (архив) Георги Кожухаров

Членовете на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание разгледа параграф 10 от Законопроекта за изменение и допълнение на промените в Конституцията. Той предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два отделни съвета – Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите, мандати на председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор, състав на Съдебния съвет, Състав на Прокурорския съвет, избор на главен прокурор, отговорност на главния прокурор и президентът и съдебната власт. Днес няма да има гласуване на конституционните промени, а само дебат относно промените, които се предвиждат в съдебната власт.

На заседанието на комисията присъстваха правосъдният министър Атанас Славов, конституционалистите проф. Екатерина Михайлова, доц. Наталия Киселова, представители на прокуратурата, на ВСС, на председателите на ВКС, на ВАС, на Националния институт по правосъдие и др.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова заяви, че подкрепя разделянето на ВСС на два отделни съвета – съвет на съдиите и съвет на прокурорите. За мандатите на председателите на ВКС, ВАС и Главния прокурор е подходящо да се запази настоящата редакция за мандат от 7 години, като ВКС не се противопоставя на намаляване на мандатите на тримата големи. За председатели на ВКС и ВАС да бъдат назначени само съдии от съответния съд, настоя Захарова.

Тя е на мнение, че държавният глава трябва да участва в процедурата за избор на председател на двата върховни съдилища.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков заяви, че подкрепя да има 5 години мандат на двамата председатели на ВКС и ВАС, както и поддържа правото за повторно избиране. ВАС подкрепя разделянето на ВСС на два отделни съвета, но не подкрепят забраната да няма магистрати от квотата на Народното събрание. Чолаков също както Захарова, счита, че президентът Румен Радев трябва да участва в процедурата за избор на председател на двете върховни съдилища.

Съдия Атанаска Дишева от Висшия съдебен съвет (ВСС) заяви, че кадровият орган е изразил становище „против“ разделянето на ВСС на два отделни съвета.

Заместник главният прокурор Мария Павлова изрази негативно становище на прокуратурата в новия прокурорски съвет членове да бъдат само двама прокурори и един следовател. Според нея трябва да бъде разгледан балансът между избраните членове на прокурорския съвет пряко от магистратите и тези от квотата на парламента.

Ивайло Демерджиев от Висшия адвокатски съвет настоя за запазване на ВСС в сегашния му вид и да не се разделя на два отделни съвета. Адвокатурата има забележки, като някои от тях са доста съществени – промени трябвало не трябвало да се оправят от Обикновено Народно събрание, а от Велико Народно събрание. Той няма да подкрепи и промяната, която е свързана с функциите на президента.

Председателят на Съюза на съдиите в България Владислав Славов разкритикуваха проекта за промени в Конституцията. Обикновеното Народно събрание не може да приеме проект за промени в Конституцията, според него. Той добави още, че няма да се изпълнят заложените реформи и цели в проекта за промени в Основния закон.

Изказването на Съюза на съдиите предизвика възмущението на народните представители. Лично председателят на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков направи забележка как от 10-15 години слушал как трябвало да се промени Конституцията към по-добро. И сега на прага на случващото се, се появявали критики как новата Конституция нямало да бъде добра.

След това бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева заяви, че депутатите се опитват да постигнат консенсус за промените в Конституцията, но всяка гилдия, която я касаят промените, дърпа към нейната страна. Според нея всичко, което се случва в комисията е полезно. Проектът за промени в Конституцията ще бъде подобрена и ще постигне целите си, категорична бе тя.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ също не се съгласи с критиките, че предложените текстове няма да допринесат за по-добро правосъдие и по-добра прозрачна, ефективна и отчетна прокуратура. Опитваме се да освободим кадровите органи – съдиите и прокурорите от много несвойствена административна дейност, аргументира се Йорданова защо се правят промените в Конституцията. И посочи – ВСС дори не успял да приеме нова съдебна карта.

Тя е убедена, че конституционната рамка ще отпуши важни процеси. Йорданова вижда, че колкото повече дебат има, толкова повече се избистрят промените в новата Конституцията.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис по обвинения за търговия...

Мъж загина при пожар в Смолянско

Нанесени са и материални щети

Швейцарски банки заобикалят санкциите срещу Русия

Рублите не трябва да идват от държавни компании

Саня Борисова: Останах в България, за да бъда актриса

Саня Борисова е от жените, които неотклонно следват своя...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Опасността от инциденти при гръмотевични бури зачестява през пролетта и лятото

В случаи на гръмотевични бури през пролетта и лятото избягвайте...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg