https://www.gerb.bg/bg

Явор Божанков предлага законопроект за намаляване на правомощията на президента

Снимка: архив БГНЕС

Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Явор Божанков съобщи с публикация във „Фейсбук“, че е подготвил законопроект, с който да преразгледат и ограничат правомощията на президента. Преди 10 дни в интервю по телевизията той лансира идеята, че президентските квоти в различни регулатори трябва да се премахнат.

Абсолютно необходимо е като законодатели да направим ревизия на президентските квоти и правомощия, дадени от Народното събрание. Направих пълен преглед на тези правомощия и подготвих законопроект, който отнема квотите на президента в държавни регулатори и различни органи„, пише Божанков.

По думите му президентът Радев „отиде твърде далеч„, но това се е случило, защото законът го позволява. „Въпросът е какво ще направим, за да не може никой да злоупотребява с власт в бъдеще„, казва още депутатът и допълва, че два от трите начина за възпиране на държавния глава – чрез импийчмънт или промени в конституцията – засега или не събират подкрепа, или процедурата за това е тежка, а мнозинствата – несигурни.

В проекта за промени в конституцията на „Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРБ и ДПС се предвиждат промени в служебните кабинети, така че премиерът да бъде назначаван от президента и да бъде избиран между председателя на Народното събрание, на Конституционния съд или шефа на Българската народна банка. Проектът вече е внесен в деловодната система на Народното събрание, но тепърва ще има обществено обсъждане по него. След това предстоят и три гласувания, на които да бъде приет, което означава, че е малко вероятно до края на годината тези предложения да влязат в сила.

Затова Божанков предлага законодателни промени, които предвиждат преразглеждане на президентските квоти и законово ограничение при служебните кабинети за кадрови промени, когато разделението на властите е нарушено. Той посочва, че промените, които ще предложи, включват назначенията в Съвета за електронни медии, Българска народна банка, Комисия за защита от дискриминация, службите за сигурност и „много други, ако не искаме руско влияние в държавните органи“.

Идеята му е квотите да се преразпределят към Народното събрание, но изборът да става по различно време и в различни легислатури, за да не доминира едно Народно събрание в даден регулатор.

Информационна агенция News24sofia.eu се запозна със законопроекта на Божанков. Промените, които той предлага, са заложени в Закона за радиото и телевизията, като през преходните и заключителни разпоредби се правят промени в още 12 закона:

  • за защита от дискриминацията
  • за Българската народна банка
  • за електронните съобщения
  • за Държавна агенция „Разузнаване“
  • за военното разузнаване
  • за специалните разузнавателни средства
  • за Държавна агенция „Национална сигурност“
  • за Министерство на вътрешните работи
  • за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност
  • за Националната служба за охрана
  • за дипломатическата служба
  • за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Отбелязва се, че в срок три месеца от влизане в сила на този закон Народното събрание избира нови членове на съответните органи на мястото на назначените от квотата на президента. Новоизбраните членове са с пълен мандат. В законите, които засягат службите за сигурност, е посочено, че служебно правителство, назначено от президента, не може да прави предложения за назначения.

Божанков аргументира предложенията си с принципа за разделение на властите, като дава пример, че Министерският съвет предлага, а президентът назначава с указ дадена длъжност. След това допълва:

Как работи този принцип при служебен кабинет? Радев назначава служебен кабинет. Този кабинет не се отчита пред Народно събрание. Същата служебна власт предлага шефове на служби за сигурност, главен секретар и др. А Радев одобрява с указ назначения на собствения си кабинет. Тотално погазване на разделението на властите, тяхната независимост. И най-вече на принципа власт власт възпира.“

Преди дни премиерът акад. Николай Денков съобщи, че по времето на служебните правителства на Румен Радев са сменени около 4000 служители в държавната администрация. В същото време той отказа да освободи главния секретар на МВР Петър Тодоров, след като такова искане беше отправено от страна на правителството. Впоследствие Тодоров сам подаде оставка.

Бившият депутат от БСП, който беше изгонен от партията заради подкрепата си за Украйна, заяви, че ще търси подкрепа за законопроекта си от „Продължаваме промяната – Демократична България“, а след това от останалите парламентарни групи. По думите му „този законопроект ясно ще покаже кой от коя страна застава„, завършва Божанков.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

„Левицата“ пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за...

Премазаха от бой в затвора двойния убиец от дискотека „Соло“

Изтърпяващият от 2 месеца доживотна присъда в Пловдивския затвор...

В Световния ден на сестринството недостигът на кадри застрашително нараства

На 12-и май отбелязваме Световния ден на сестринството. Тази година...

Строителният бранш в Германия излиза на стачка за по-високи заплати

Днес в строителния бранш в Германия започнаха общонационални стачки. Според...

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

България не приема изявления и поведение, които противоречат както...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg