https://www.gerb.bg/bg

ВАС отмени постановлението, което спира демонтажа на МОЧА

Снимка: (архив) БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отмени разпореждането от 19 декември 2023 г. на Административен съд София-град, с което е наредено да бъдат безусловно прекратени действията на служители Областната администрация на София по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“, известен като МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия.

Делото във ВАС е заведено номер 2126 от 2024 г. и е образувано по частна жалба от Областната управа срещу сдружение „Изправи се.БГ.“, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров в качеството му на общински съветник в Столичния общински съвет и гражданите Виктор Йочев и Георги Кадиев, съобщиха от съда.

Върховните магистрати оставят без разглеждане искането на „Изправи се.БГ“, Тодоров, Йочев и Кадиев, с което те оспорват действия на длъжностни лица от Областната администрация по демонтажа и нарязване фигурите от МОЧА. Според ВАС разпореждането на първата съдебна инстанция за спирането на действията на служителите по отношение на паметника е недопустимо, тъй като „Изправи се.БГ“ и физическите лица нямат правен интерес от обжалването. От Върховния административен съд обясняват, че за да е налице правен интерес, трябва той да е пряк, личен и непосредствен. От ВАС уточняват, че прекият интерес предполага с прекратяването на демонтажа и рязането на фигурите да се предотврати настъпването на щета в правната сфера на засегнатия.

Интересът трябва да е личен, което предпоставя, че физическите и юридически лица имат право на жалба само в защита на свои субективни права, свободи и законни интереси. Правният интерес трябва да е непосредствен, т.е. съответния акт или действие да засяга правната сфера на подалия искането, като отнема, изменя или ограничава права или противозаконно създава задължения за искателя или създава права на трето лице, които го увреждат„, допълват върховните съдии.

От ВАС отбелязват, че в случая работата по демонтирането и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“ не засяга пряко и непосредствено правната сфера на подалите иска физически лица и не накърняват пряко и непосредствено техни права и интереси, поради което искането им е трябвало да бъде оставено без разглеждане поради липса на правен интерес.

Според ВАС има и още една предпоставка за оставяне на искането за спиране на демонтажа и рязането на фигурите без разглеждане поради липса на правен интерес. Административният съд не съобразил при установяването на предпоставките за прекратяване на неоснователните действия и при постановяване на обжалваното разпореждане от 19 декември 2023 г., че от преди постановяването на обжалваното разпореждане на Административен съд София-град има постановен административен акт – Разпореждане вх.№08-00-219 от 14 декември 2023 г. за прилагане на принудителна административна мярка от Закона за културното наследство (ЗКН) по чл.192 ал.1 т.2 б“а“ и „б“ на главния инспектор на „Главна дирекция инспекторат по опазване на културното наследство„. С него на Областната администрация на София град е разпоредено незабавно спиране на действията по демонтажа на „Паметника на Съветската армия“ до изясняване на законосъобразните обстоятелства във връзка със законовите изисквания. Със същото разпореждане е наредено на Областната на Софийска област незабавно да разпореди на изпълнителя на демонтажните работи да спре всички дейности, извършвани на обекта. Съгласно разпоредбата на чл.192 ал.3 от Закона за културното наследство принудителните административни мерки подлежат на предварително изпълнение. Следователно преди постановяването на обжалваното разпореждане вече постигнат целеният от подателите на иска краен резултат – спиране на всички дейности по демонтажа на МОЧА. Предвид това не е налице правен интерес от страна на подателите на искането и то трябвало да бъде оставено без разглеждане.

Предвид изложеното, като е приел за допустимо искане на лица без пряк и непосредствен правен интерес и е разгледал спора по реда на чл. 250 АПК по същество съдът е постановил недопустимо разпореждане, което следва да бъде обезсилено. Вместо него, подаденото от Сдружение „Изправи се.БГ.“, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров – в качеството му на общински съветник в Столичния Общински съвет, Виктор Йочев и Георги Кадиев, в качеството им на граждани на Република България искане следва да се остави без разглеждане като недопустимо, а производството по адм. дело № 11891/2023 г. по описа на Административен съд София-град да бъде прекратено„, обобщават от ВАС.

Припомняме, че през декември миналата година беше започнал демонтажа на Паметника на съветската армия, известен като МОЧА. Административният съд в София беше разпоредил да бъдат прекратени действията. Тогавашният премиер Николай Денков също обжалва съдебното решение за МОЧА, но въпреки протестите паметникът беше изцяло демонтиран и транспортиран за реставрация.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

16 загинали при пожар в Индия

Пожар в увеселителен парк в Индия на 25 май

Работим по създаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България

"Създаването на многонационална бойна група на НАТО в България...

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Мъж уби майка си в Севлиево, жената е намушкана осем пъти с нож

Разследването за убийството се води от Окръжната прокуратура в Габрово

Населението на Косово намалява

Предварителните резултати от преброяването в Косово показват, че населението на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Швеция приготвя още над 6 млрд. евро военна помощ за Украйна до 2026 г.

Правителството на Швеция се споразумя днес със своята подкрепяща...

Г-7 проучва начини за използването на замразените руски активи

Г-7 ще проучи начини за използване на бъдещите приходи...

Задържаха двама дилъри на метамфетамин във Варна

Задържаха двама мъже на 46 и 49 години за...

Арестуваха трима за търговия с гласове в София

Трима души бяха арестувани в София във връзка с...

Скандално в News24sofia.eu! Полицаят Драго Зарев тормози съседи в софийския квартал „Лев Толстой“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Жителите на столичния квартал "Лев Толстой" пропищяха от съсед, който чупи чистачки и огледала на правилно паркирали коли

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg