Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Външните министри от АСЕАН изразиха тревога заради напрежението в Южнокитайско море

Снимка: iStock

Министрите на външните работи на регионалния блок на Югоизточна Азия АСЕАН изразиха в събота своята загриженост относно нарастващото напрежение в Южнокитайско море, което според тях може да застраши регионалния мир и призоваха за мирен диалог между страните, предава „Ройтерс“.

Ние следим отблизо със загриженост последните събития в Южнокитайско море, които могат да подкопаят мира, сигурността и стабилността в региона„, се казва в изявление на висшите дипломати на блока.

Изявлението дойде, докато Китай и Филипините си размениха обвинения през последните месеци за поредица от морски сблъсъци и след като Манила заяви необходимостта да промени подхода си, тъй като дипломатическите усилия са насочени в „лоша посока“.

Китай определи обвиненията като „чисто фалшива реклама“ и каза, че няма да си затваря очите за повтарящите се „провокации и тормоз“ от страна на Филипините.

Министрите на външните работи на АСЕАН също потвърдиха необходимостта от „самоограничаване при провеждането на дейности, които биха усложнили или ескалирали споровете„.

Отново подчертаваме значението на мирния диалог, който допринася конструктивно за насърчаването на регионалната стабилност и сътрудничеството в морската област.“

АСЕАН и Китай работят за създаването на кодекс за поведение в Южнокитайско море, план, датиращ от 2002 г. Но напредъкът е бавен въпреки ангажимента на всички страни да напреднат и ускорят процеса.

Разговорите по компонентите на кодекса все още не са започнали на фона на опасения относно желанието на Китай да се ангажира с обвързващ набор от правила в съответствие с международното право.

Китай претендира за по-голямата част от Южнокитайско море чрез „линия с девет тирета“, която се минава до 1500 км на юг от континента, врязвайки се в изключителните икономически зони на Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините и Виетнам .

В петък Китай назначи бившия началник на флота Дон Джун за нов министър на отбраната. Преди това той е служил като заместник-командир в командване, което действа в Южнокитайско море.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Смъртоносна гореща вълна тегне над Югоизточна Азия

Жегата в Югоизточна Азия се разраства, като властите издадоха...

Блинкън отново се отправя на турне в Близкия изток

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън ще пътува...

Медведчук обвинява украински и външни сили за безредиците в Одеса през 2014 г.

Ръководителят на движението "Друга Украйна", бивш лидер на забранената...

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Сигналът е подаден от майката на жертвата

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Малко вероятно е Русия да тества клаузата за взаимна...

Блинкън притиснал Катар да изгони Хамас

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън казал на емира...

Фермери искат гаранционен фонд за преодоляване на загубите при бедствия

Създаване на гаранционен фонд в подкрепа на земеделските стопани...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg