Реклама

https://www.gerb.bg/bg

В Либия се застъпват за правителство на единството

Снимка: Stock by Getty Images

Лидерите на три либийски политически органа се съгласиха да работят за формирането на правителство на единството в разделената страна след разговори в Кайро, организирани от Арабската лига, пише англоезичното издание от ОАЕ The National.

Политическият процес за разрешаване на бушуващия повече от десетилетие конфликт в Либия е в застой, след като подкрепеният от ООН план за провеждане на избори през декември 2021 г. се провали на фона на спорове относно избирателните закони и допустимостта на основните кандидати. Страната остава разделена между съперничещи си правителства на запад в Триполи и на изток в Бенгази.

В неделя председателят на Президентския съвет Мохамед Ал Менфи, ръководителят на Висшия държавен съвет Мохамед Такала, които са базирани в Триполи, и Агила Салех, председател на Камарата на представителите в Бенгази, казаха, че са се споразумели за „необходимостта“ от формиране на единно правителство, което да наблюдава отложените избори.

Смятаме, че мерките, които бяха договорени днес, са много важно начало„, каза Ал Менфи след срещата, проведена по покана на генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт.

Това са резултати, които отговарят на амбицията на либийците да проведат избори.“

Ал Менфи пое поста си през 2021 г. като част от подкрепения от ООН процес, който назначи временно правителство на националното единство под ръководството на министър-председателя Абдул Хамид Дбейба, което да поведе страната към избори по-късно същата година.

Камарата на представителите беше избрана през 2014 г., докато Висшият държавен съвет беше сформиран като част от политическо споразумение от 2015 г. и съставен от парламент, избран през 2012 г., годината след като диктаторът Муамар Кадафи беше свален от власт чрез въстание, подкрепено от западни въздушни удари.

Саудитска Арабия приветства резултата от преговорите в Кайро за постигане на политическо споразумение в Либия, съобщи в понеделник Министерството на външните работи на кралството.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

Нова Конституция затвърди властта на президента на Того

Президентът на Того подписа нова Конституция, премахваща президентските избори,...

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ донори на националните избори

Големият губещ на европейските избори ще е БСП

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в Бургаско остава тежко

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в айтоското...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия обяви за международно издирване Зеленски и Порошенко

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент...

Севернокорейските оръжия в Украйна демонстрират слабостта на ООН

Появата на севернокорейски оръжия на фронта в Украйна ясно...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Швейцарски банки заобикалят санкциите срещу Русия

Рублите не трябва да идват от държавни компании

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg