https://www.gerb.bg/bg

В бельото на 4 молдовки са намерени бижута за 661 777 лв.

Близо 7 кг недекларирани златни изделия за 826 597 лева откриха митническите служители при три проверки, съобщи от Агенция ‘Митници“.

Най-голямото количество – 5446.1 грама златни накити на стойност 686 208 лева са открити при проверка на лек автомобил с чужда регистрация, влизащ в страната от Турция на 19 март. В превозното средство освен водача пътували и четири жени, всички молдовски граждани. Колата е била селектирана за проверка, при която в две възглавнички на задната седалка са открити пакети, съдържащи изделия от жълт метал.

В хода на проверката се установява, че те са собственост на една от пътничките. При последвалия личен преглед на четирите жени в бельото им са открити пръстени, медальони, синджири, обеци, гривни. Според направената експертиза накитите с общо тегло 5252.20 грама са от 14- и 21-каратово злато на стойност 661 777 лв. По случая са образувани четири досъдебни производства, които се провеждат от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжната прокуратура в Хасково.

Молдовските гражданки са привлечени към наказателна отговорност и им са взети мерки за неотклонение „гаранция“ в размер от по 3000 лев, както и „забрана за напускане на страната“. Акт по Валутния закон е съставен и на шофьора на автомобила за откритите при извършения му личен преглед недекларирани 193.90 грама златни бижута на стойност 24 431 лева. Пакетът със златните бижута е бил укрит под ластичен колан около кръста на мъжа. Ден преди това на 18 март митническите инспектори и служители на РУ Свиленград извършват проверка на лек автомобил с българска регистрация, който пристига на пункта на път от Турция за България.

При проверката е установено, че на пода на автомобила зад предната седалка, в полиетиленова чанта, съдържаща хранителни продукти, са укрити 9 плика с изделия от жълт метал. Открити са 30 пръстена, 8 медальона, 21 колиета, 38 гривни и четири чифта обици, които според експертната оценка са с общо тегло 587.70 грама на стойност 54 068 лева. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор. Третият предотвратен опит за пренасяне на недекларирани златни изделия е на 17 март, когато на пункта пристига товарен автомобил с чужда регистрация, превозващ стока от Турция през България за Англия.

По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която не са открити нарушения. При последвалия личен преглед на водача митническите служители откриват шест пакета, укрити в дрехите му – четири в хастара на якето и по един в чорапите, съдържащи 938.28 грама златни накити. Според експертизата на вещото лице откритите бижута са от 14-каратово злато на обща стойност 86 321 лева. Водачът на товарния автомобил на 45 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност и му е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както и „забрана за напускане на страната“.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

Шестима показали антируски банери от балкона на бивше руско консулство в Лайпциг

Шестима германци са показали антируски банери от балкона на...

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Плевен се възстановява след наводнението

Плевен е почти изчистен, като нанесените щети са в...

На Капитан Андреево задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки за превоз на мигранти

Митнически служители задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки, предназначени за...

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

Индия задържа четирима, примамвали млади мъже да се бият за Русия в Украйна

Властите в Индия са задържали четирима мъже от мрежа,...

Оплакваме се, че работим много, не почиваме достатъчно и че не сме здрави

След като през миналата седмица стана ясно, че броят на...

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

Тайланд отново поставя канабиса в списъка с наркотиците

Канабисът ще бъде повторно включен в списъка с наркотици...

Израел спря Ал-Джазира

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху спря операциите на Ал...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg