Реклама

https://www.gerb.bg/bg

В аптеките пак няма инсулин

Снимка: iStock

В аптечната мрежа липсват отново животоподдържащи инсулини. Единият от липсващите лекарствените продукти е „Оземпик инжекционен разтвор 1 мг“, т.нар. писалка, широко използвана от много хора не по предназначение, а за бързо и рязко отслабване. Така хората, които действително се нуждаят от лекарството си, остават без лечение. При националния омбудсман отново са постъпили десетки жалби, по които тя настоява да се извършат незабавни проверки, както и да се вземат мерки по отстраняване на пропуските. Омбудсманът Диана Ковачева е сезирала и здравния министър проф. д-р Христо Хинков.

Като национален омбудсман, бих искала за пореден път да изразя силното си безпокойство от постъпващите в институцията жалби и сигнали от граждани по повод липсата на лекарствени продукти в аптечната мрежа, в това число инсулини и нарушени техни права като пациенти и здравноосигурени лица и в тази връзка отново настойчиво да препоръчам да бъдат обсъдени и предприети мерки, с които да се гарантира в дългосрочен план правото на гражданите на достъп до използваните за лечението им лекарствени продукти. Бих искала да обърна внимание, че посоченото лечение е животоподдържащо, а прекъсването му, както и смяната на терапията, крие сериозни рискове за живота и здравето на пациентите„, пише омбудсманът до министър Хинков.

Не липсва само „Оземпик“, а и други инсулини като като бавнодействащия Tresiba 100 IU/ML, бързодействащия Fiasp 100 IU/ML, Humalog 3 ml, Novorapid, Insulatard и др. Жалбите са от различни краища на страната.

Тя подчертава, че в Годишния доклад за дейността на омбудсмана за 2022 г. е отправила препоръка за анализ на причините за липсата и недостига на лекарствени продукти в аптеките, за предприемане на мерки, в това число нормативни промени, за тяхното предотвратяване, както и гъвкав механизъм за своевременното им осигуряване.

Във връзка с жалбите, със загриженост за правата на гражданите и с разбирането, че засягащите ги въпроси следва да бъдат разглеждани от органите и институциите справедливо, безпристрастно и в разумен срок, на основание Закона за омбудсмана, се обръщам към Вас с препоръка да разпоредите извършване, в кратък срок, на проверка по изложеното, при констатиране на пропуски и нарушения – за предприемане на съответни мерки, като очаквам и гражданите да бъдат подробно информирани по поставените от тях въпроси и обсъдените и предприети мерки за тяхното решаване„, пише още омбудсманът до здравния министър.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Асен Василев: Бойко Борисов не е в положение да поставя условия

Бойко Борисов не е в състояние да поставя условия....

Здравният министър успокои: Ваксини за коклюш има

Не искаме да се всява паника сред населението. Коклюша...

Руските власти твърдят, че са превзели село Новобахмутивка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са...

Атанас Пеканов разочарован от пехливанските борби в Народното събрание

Отлагането на либерализацията на енергийния пазар може да доведе...

Най-малко 23 души са убити при атаки от екстремисти в Нигерия

Най-малко 23 души от Гражданските съвместни сили на Нигерия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лондон чу ООН за бежанците, но праща нелегалните в Руанда

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли във вторник...

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Обвинение за рекет очаква оздравяването на Динко

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица. Г.В., С.К....

Хиляди на пореден протест срещу управляващите в Унгария

Искат реформа в мерките закрилата на детето

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Габриела Славова остава в ареста, обвинена в убийството на Пейо Пеев

Габриела Славова остава в ареста, като обвиняема за убийството...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img