https://www.gerb.bg/bg

Урок с Пригожин за Тръмп и компания – опасно е за здравето да се вярва на Путин

Снимка: архив EPA

Кандидатът за президент на Републиканската партия в САЩ Вивек Рамасвами се присъедини към бившия президент Доналд Тръмп във убеждението, че има добросъвестни сделки, които трябва да бъдат сключени с руския президент Владимир Путин, пише „Политико“.

Това е позиция, заета миналия декември и от френския президент Еманюел Макрон, който изтъкна перспективата за договаряне на гаранции за сигурност за Русия с Путин в рамките на нова архитектура за сигурност в Европа.

Хайде сега се опитайте да кажете на Евгений Пригожин, че Кремъл държи на думата си в сделките. Преди два месеца, след неуспешния преврат на Пригожин, руските служби за сигурност казаха, че няма да повдигат обвинения и Пригожин беше подведен с фалшивото чувство, че е получил гаранции за сигурност. Истинската присъда на Путин беше връчена като експлозия в частен самолет.

Всеки украинец може да ви каже, че уверенията на Русия, че няма да нахлуе, не струват и пукната пара. Москва трябваше да уважава украинския суверенитет и да предостави на Киев гаранции за сигурност съгласно условията на Будапещенския меморандум от 1994 г., според който Украйна предаде своя ядрен арсенал, но Путин не показа интерес да спазва това международно споразумение.

Пригожин със сигурност не направи нищо добро за Украйна – изпрати новобранци с присъди в атаки като пушечно месо в битката при Бахмут. Убийството му обаче може да послужи като отрезвяващ и предупредителен урок за политиците по света, които лекомислено вярват, че може да се доверят на Путин и да сключват сделки с него.

Няма начин някой да постигне споразумение със сериен лъжец като Путин и да очаква то да бъде спазено. Уставът на ООН, руско-украинският договор за приятелство, Минските споразумения, черноморската инициатива за зърно – колко още договори трябва да наруши Путин, преди всички да разберат, че разговорите с него са безсмислени?“, коментира украинският външен министър Дмитро Кулеба пред „Политико“.

Рамасвами наскоро обясни на СиЕнЕн, че ще замрази настоящите линии на контрол и ще поеме ангажимент, че НАТО няма да приеме Украйна. Той каза, че САЩ дори могат да накарат Украйна да направи отстъпки, тъй като „плаща сметките“. В замяна той просто ще поиска от Путин да се оттегли от военните съюзи с Китай.

И той би се доверил точно на Путин за всичко това, сериозно ли?

Независимо дали си има работа със собствения си военнопрестъпен командир или с външна сила, руският президент ще използва всички необходими средства, за да постигне целите си. Само едно солидно военно поражение на Русия в Украйна може да доведе до справедлив и траен мир„, твърди Кулеба.

Тези, които твърдят, че Украйна трябва да се съгласи на бързо прекратяване на огъня, отстъпка на територия или замразяване на конфликта, не търсят край на войната. Канят Украйна да умре. Това е пътят към по-голяма война, след като Путин получи отсрочка„.

Сделката за зърно в Черно море – инициатива за износ на огромните пшенични ресурси на Украйна, особено към по-бедните нации – е друг пример. Тя беше подписана през юли 2022 г. с посредничеството на ООН и Турция.

В продължение на една година Украйна получи възможност да транспортира зърното си до света и да стабилизира цените на храните, но Русия продължи да твърди, че сделката за зърно трябва да включва повече привилегии за Кремъл и постоянно се оплакваше от неефективността на инициативата, докато не се оттегли през юли 2023 г.

Оттогава Кремъл обстрелва украински пристанища и зърнени терминали, унищожавайки храна, предназначена за развиващите се страни.

Това е ясна демонстрация, че да преговаряш за каквото и да било с Путин е като да искаш от сериен изнасилвач да обещае, че няма да го прави отново. Това не работи и Пригожин е доказателство за това„, каза украинският политолог Микола Давидюк.

Публично Путин твърди, че е готов за мирни преговори и че САЩ, НАТО и Украйна са тези, които настояват да продължат войната. Неговият говорител Дмитрий Песков обаче на 2 август каза, че тези преговори трябва да бъдат при руски условия. На 6 август той заяви, че няма основания за мир и че Русия иска да запази петте украински региона, които незаконно е анексирала, въпреки че не контролира напълно четири от тях.

За мен опитът за анексиране на част от украинските територии беше още едно потвърждение за пълната неадекватност на Кремъл в оценката както на политическата, така и на военната ситуация„, каза министърът на държавната сигурност и отбраната на Украйна Олексий Данилов.

Украински служители предупредиха Кремъл, че решението за анексиране на украински региони през 2022 г. ще унищожи възможността за прекратяване на войната на масата за преговори. Но въпреки това Кремъл го направи.

Преговорите и отстъпките към Путин ще бъдат геостратегическо фиаско за Запада и ще започнат обратното броене до началото на антидемократичната контрареволюция и напредването на автокрациите по целия фронт от Латинска Америка до Китай„, каза Данилов.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Предлагат улица в столичния кв. „Манастирски ливади“ да носи името на Джони Пенков

Кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов предложи на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Разлив на живак вдигна на крак полицията и пожарната в Перник

Разлив на живак вдигна на крак полицията и пожарната...

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Шолц увери Зеленски в подкрепата на Германия за мирната среща на върха

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта подкрепата на Германия за...

Няма да се бавим с резултатите, уверява ЦИК

ЦИК ще обяви резултатите от изборите 2 в 1...

Ресторантьорите също се обявиха против реорганизацията по бул. „Патриарх Евтимий“

Реорганизацията в центъра на Софи по булевардите "Патриарх Евтимий",...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg