Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Снимка: EPA/Zoltan Balogh

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер Магяр каза в четвъртък, че е бил разследван от противоречива нова правителствена агенция, създадена да ограничава чуждестранното влияние, съобщава АФП.

Службата за защита на суверенитета започна работа през февруари, като критиците се опасяваха, че ще има „смразяващ ефект“ върху демокрацията в страната.

Службата има правомощия да „идентифицира и разследва организации, които получават финансиране от чужбина с цел да повлияят на волята на избирателите„.

Последната новина е, че така наречената Служба за защита на суверенитета е започнала разследване срещу мен за опит за чуждо влияние„, написа Магяр във Facebook.

Маджар стана известен в унгарската политика, след като избухна безпрецедентен гняв срещу дълго управляващото правителство на националистическия премиер Виктор Орбан заради скандал с насилие над деца.

Службата за защита на суверенитета заяви, че започва разследванена информация, публикувана в унгарската преса, която повдига подозрения за опит за чуждестранно финансиране„, съобщи информационната агенция MTI.

Службата цитира подозрение, че „същата група по интереси и мрежа от чуждестранни и унгарски лица„, която подкрепи съперника на Орбан на последните парламентарни избори през 2022 г., сега отново се „насочва“ към изборите в Унгария.

Службата не е отговорила на искането на АФП за коментар.

Миналия месец най-важният пазител на правата в Европа, Венецианската комисия, призова Службата за защита на суверенитета да бъде премахната, заявявайки, че тя притежава непропорционална власт.

Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу Унгария, докато Съединените щати също изразиха „загриженост“ по въпроса.

Припомняме, че Магяр по-рано през април заяви, че кандидатурата му за изборите за Европейски парламент (ЕП) и общински избори е одобрена.

Той не можа да регистрира нова партия, защото влиза в надпреварата твърде близо до вота. Вместо това подаде документи за участие в изборите на 9 юни като част от вече съществуващата, но практически неизвестна „Уважение и свобода„.

По-рано този този месец Магяр проведе един от най-големите антиправителствени протести от връщането на Орбан на власт през 2010 г.

Политикът има за цел да използва европейските избори, за да засенчи съперниците на опозицията и да стане де факто съперник на премиера.

Бивш вътрешен човек в управляващите кръгове на Орбан, Магяр стана известен, след като през февруари подаде сигнали за предполагаема корупция и злоупотреба с власт от страна на висши служители.

Магяр беше женен за бившия министър на правосъдието Юдит Варга, принудена да подаде оставка заедно с президента Каталин Новак заради скандал с помилване на осъден по обвинения в прикриване на педофилия. Варга и Новак бяха приближени на Орбан.

Той обвини Антал Роган, министърът, който ръководи кабинета на Орбан, че управлява централизирана пропагандна машина.

Магяр също така публикува запис на разговор с бившата си съпруга, в който Варга подробно описва опита на старши помощник на началника на кабинета на Орбан да се намеси в дело за корупция. Сега прокуратурата проверява изявленията.

Според данни на социологическата компания „Медиан“, публикувани от новинарския седмичник HVG в средата на март, 68% от избирателите са чували за навлизането на Магяр в политиката, а 13% от тях са заявили, че е вероятно да подкрепят неговата бъдеща партия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Делян Пеевски призова служебното правителство да отмени решението си за частната детска болница

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно...

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Руслан Цаликов (вляво) ; Сергей Шойгу ; Валерий Герасимов...

Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от ПП

Депутатът от ПП-ДБ Стоян Георгиев вече не е част...

Ирландската полиция премести палатков лагер на мигранти от центъра на Дъблин

Ирландската полиция премести около 200 палатки, в които са...

Великобритания повдигна обвинение на полицай, подкрепял „Хамас“

Обвиниха полицай в терористично престъпление във Великобритания, след като...

В Израел Блинкън настоя да се осигури повече хуманитарна помощ за Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън започна в сряда...

Радев: Здравеопазването не трябва да се развива като нечий бизнес

Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

С документален филм ЕП ни призовава да използваме гласа си на евроизборите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=tMieWhQLq1U Европейският парламент започва институционална комуникационна кампания, за да насърчи...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Сергей Шойгу иска по-бързо и повече оръжия

Необходимо е да се увеличи обемът и качеството на...

Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България

Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса. Евродепутатите...

Соня Момчилова: Дано не се премине границата между регулацията и цензурата

Съветът за електронни медии (СЕМ) избира председател. Мандатът на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img