Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Украйна предвидила мобилизацията в Русия – войната не върви по плана на Москва (ОБНОВЕНА)

Мобилизацията в Русия беше предвидима стъпка, която ще се окаже изключително непопулярна и показва, че войната не върви според плана на Москва.

Това заяви пред „Ройтерс“ Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на украинския президент.

По негови думи руският лидер Владимир Путин се опитва да прехвърли вината за започването на „непредизвикана война“ и влошаващата се икономическа ситуация в Русия върху Запада.

Кметът на Киев Виталий Кличко отсече, че „мобилизацията и ядрените заплахи, обявени от Путин, няма да помогнат на агресора в стремежа му да завладее и унищожи Украйна и украинците„.

Тиранинът най-после започна процесите, които ще го погребат в страната му. И цивилизованият свят трябва най-накрая да разбере, че злото трябва да се изкорени, а не да се говори за някакви илюзорни „мирни преговори„, настоя той.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс пък разтълкува мобилизацията и предстоящите референдуми като признак, че Москва губи конфликта в Украйна.

Неспазването на обещанията на Путин да не мобилизира части от населението си и незаконното анексиране на части от Украйна са признание, че неговата инвазия се проваля, изтъкна той.

Никакви заплахи и пропаганда не могат да скрият факта, че Украйна печели тази война, международната общност е единна и Русия се превръща в глобален парий, допълни още министърът.

Речта на руския президент Владимир Путин беше тревожна ескалация и заплахите, които той отправи в нея, трябва да се приемат сериозно, заяви от своя страна британският външен министър Джилиан Кийгън пред „Скай нюз“.

Очевидно това е нещо, което трябва да приемем много сериозно, защото, знаете ли, ние нямаме контрол – всъщност, не съм сигурна, че и той има контрол. Това очевидно е ескалация„, отбеляза тя.

Вицеканцлерът на Германия Робърт Хабек също определи като по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна обявената по-рано частична военна мобилизация в Русия.

Пред „Ройтерс“ той заяви, че германското правителство обмисля своя отговор.

По думи на Хабек това е „поредната лоша и погрешна стъпка на Русия, която, разбира се, ще обсъдим и ще се консултираме политически относно това как да отговорим„.

Министерството на външните работи на Китай пък призова страните да постигнат прекратяване на огъня и край на войната чрез диалог и преговори и да намерят решение, което да отчита разумните интереси на всички страни в областта на сигурността, колкото е възможно по-скоро.

В изявлението на Китай се изразява надежда международната общност да създаде условия и пространство за такива преговори.

Позицията на Китай по отношение на Украйна е последователна и ясна, заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин на редовен брифинг.

От своя страна посланикът на Съединените щати в Украйна Бриджит Бринк отбеляза, че решението на Русия да проведе частична мобилизация и референдуми за независимост в окупираните региони на Украйна са „признаци на слабост“.

Фиктивните референдуми и мобилизацията са признаци на слабост, на руски провал. Съединените щати никога няма да признаят претенциите на Русия за уж анексирана украинска територия и ние ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо„, написа тя в Туитър.

С позиция излезе и премиерът на Нидерландия Марк Рюте. По негови думи заповедта за военна мобилизация в Русия е знак за паника в Кремъл, която не трябва да се приема като пряка заплаха за пълномащабна война със Запада.

Мобилизацията, призоваването за референдуми в Донецк – всичко това е знак за паника. Неговата реторика (на Путин – б.р.) за ядрените оръжия е нещо, което сме чували много пъти преди, и не ни изненадва„, отбеляза той и призова за запазване на спокойствие.

Русия ще се опита да унищожи Украйна и да промени границите й, предупреди полският премиер Матеуш Моравецки по повод частичната мобилизация.

Ще направим всичко възможно с нашите съюзници, така че НАТО да подкрепи Украйна още повече, за да може тя да се защити, увери той и призова за повече помощ за Киев от западните съюзници.

В речта си Путин аргументира решението си с мотива, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да „отслаби“ и „унищожи“ Русия.

Руският президент обвини Запада, че е наредил на Украйна да подкопае мирните преговори с Москва, заявявайки, че Западът няма да бъде доволен от мирно решение на конфликта.

Той обвини Запада в „ядрен шантаж“ срещу Русия и предупреди, че Москва също има „различни оръжия за унищожение“ и е готова да използва „всички налични средства„, за да се защити.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Продължава разчистването на АМ „Струма“

Продължава разчистването на земната маса след срутването на подпорна...

Димитър Главчев предлага финансова помощ на Националния съвет на религиозните общности

Служебният премиер Димитър Главчев проведе днес среща с представители...

ООН: Възстановяването на домовете в Газа ще отнеме 80 години

Възстановяването на жилищата в ивицата Газа може да продължи...

Северна Корея поставя мини в демилитаризираната зона

Северна Корея постави противопехотни мини на междукорейски път в...

Великобритания наложи санкции на израелски заселници на Западния бряг

В петък Великобритания наложи санкции на две "екстремистки" групи...

САЩ виждат заплаха в плаващите атомни електроцентрали на Китай

През 2010 г. Пекин започна спорния енергиен проект

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img